Kuidas planeerida aeda ja joonistada aiaplaani?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aiaplaani viimistlemine.
Aiaplaani viimistlemine. Foto: Gardener.ee

Aed tuleks planeerida täpselt oma ja perekonna vajadustest ja võimalustest lähtuvalt, et seal oleks mugav olla. Aed peab olema lihtsasti ja kiiresti hooldatav, et aiaomanikul jääks rohkem aega selle nautimiseks.


Aiakujundaja Mailis Laanemäe tõi välja soovitused, millest aiaplaneerimisel ning aiaplaani joonistamisel lähtuda.

Samm 1: Alusta algusest – joonista oma olemasolev aed paberile.
Selle jaoks sobib millimeetripaber ja mõõtudega üks sentimeeter paberil on üks meeter aias (see on 1:100 mõõtkavas). Otsi välja krundi plaan, kui plaani ei ole, pead oma maalapi küljed ise üle mõõtma. Kui krundi küljed on paberile saadud, tuleb sinna ka ehitised (maja, kuur, garaaž) ära joonistada (õigetele kohtadele ja õiges mõõdus) ja kõik olemasolev mida eriti liigutada/kõrvaldada ei saa.

Samm 2: Järgnevalt kirjuta vastused sellistele küsimustele:
Mis sulle su aias ei meeldi?
Siia kirjuta kõik, mis sulle su aias ei meeldi või mis häirib. Siis tead, mis tuleb ära koristada.

Mis sulle su aias meeldib?
Kui sulle meeldib, et saad päikeseloojangut aiast näha, siis jääb meelde, et sinnakanti kõrget hekki ette ei istuta.

Aed ehk piirdeaed, võrkaed, puitaed, kiviaed, metallaed
Mõtle, milline aiatüüp sobiks kõige paremini maja ja ümbritsevate naaberaedadega, et aiavalik ei oleks vastuoluline ümbrusega. Näiteks palkmaja juurde ei oleks sobilik metallaed, vaid pigem puitaed.

Autovärav, jalgvärav, automaatikaga või ilma
Kas olen mugav ja soovin, et värav puldiga lahti läheks, või saan selle avamisega ka ise hakkama? Automaatika maksab ja kas mul on sellise väljamineku jaoks vahendeid?

Tuul
Tuul on looduse üks loomulikumaid nähtuseid, kuid tuuletõmbus ja nn tuulekoridor mitte. Aias võiks vähemalt üks koht olla, kus saab rahulikult viibida ka siis, kui muidu tuuline ilm peaks juhtuma.

Tolm
Kui asute tihedama liiklusega tänaval või lausa kruusatee lähistel, siis on tolm platsis. Tolmutakistuseks sobivad tihedama lehestikuga põõsad.

Müra
Pidev lärm ja müra on küll viimased, mida omale soovida. Heli liikuvust aias on võimalik suunata, vastavalt võimalustele ja materjalivalikule.

Liigvesi kevadel-sügisel, kas on vihmavee äravool?
Kui aias on mõni ala madalam ja sinna koguneb vesi, mis omakorda kahjustab aiataimi või muru, siis tuleb mõelda drenaažile. Ka maja vihmaveetorudest väljuv vesi peaks olema kuhugi suunatud, kas maapinda või drenaažiga juhitud kraavi. Ei ole hea, kui see mööda õue laiali pääseb, sest too rikub maja vundamenti ja ka aiakujundust üldse.

Lumehanged
Kui aeda planeerida, siis võiks ka mõelda, kuhu kuhjata lumi. Kui selleks on murupind, siis on teada, et üldjuhul on seal murutaimed kevadel kahjustunud.

Lipumast
Lipumast on mõne jaoks ülioluline, teisele aga piisab maja seina külge kruvitavast liputoest. Lipumast on ka teatavasti suurem rahaline väljaminek.

Vaated, kuhu ja kaugele ma oma aias olles näen?
Üldjuhul ei ole mõtet kogu krundi piiri kõrge hekiga raamida, kui te just prügimäel ei ela ja seda vaadata ei soovi. Tavaliselt on ka naaberaedades midagi vaadata ja seda kohta ei tasu siis kinni müürida.

Loomad aias, koerakuut?
Kui teil on koer, siis oleks mõttekas temale aia äärde vaba jooksurada jätta, hekk tuleks siis istutada 50 sentimeetri võrra eemale.

Lapsed aias
Mänguplats, mängumaja, liumägi, kiik, liivakasti. Kui lapsi veel ei ole, siis võib mänguruumi lihtsalt ära broneerida ilma väljaehituseta.

Veesilm aias
Ehitus tähendab muidugi teatud väljaminekuid ja hooldamiseks kuluvat aega: bassein, tiik, kümblusvann, veesilm, oja.

Valgustus
Peab olema läbi mõeldud, kuhu ja kui palju on vajadust, et pimedal ajal saaks ka aiasolemist nautida.

Tarbeaed
Köögiviljad, maitsetaimed, supiroheline, ürdid – igaüks teab, kuidas seda nimetada ja mida sinna külvata/istutada.

Ehitised
Grilliplats, grillmaja, aiamaja, lehtla, varikäik jne. Kui palju käib teil külalisi või olete eraklik ja teile meeldib üksinda aias raamatut lugeda? Ehitised tuleks planeerida vastavalt vajadusele ja tarvilikkusele.

Terrass
Neli inimest mahub mugavalt ära 12 ruutmeetri suurusele terrassile, kui aga tulevad külalised, kas siis kolite muru peale? Läbimõtlemise koht on, kui palju inimesi peaks terrassipind mugavalt ära mahutama.

Lõkkeplats
Kas soovite jaanituld ka oma aias teha või muidu oksi põletada? Üldiselt on see linnades keelatud, kui aga ehitate vastava tulealuse, ehitistest kaugemale, siis on ikka lõket tehtud.

Kompostikast
See on hädavajalik ja soovitavalt kahepoolne. Ühel aastal panete komposteeritava ühele poolele ja teisel aastal teisele poolele. Siis saate esimese aasta omast juba mulda välja hakata võtma.

Autovarjualune (mitu autot pargib, külaliste autod?)
Parkimine tuleks korraldada nii, et autod üksteise liikumist ei segaks ja ka muru peale ei pargitaks.

Kas vajan kasvuhoonet?
Salatiks vajamineva tomatikoguse ja maitsetaimed saab kätte ka väikesest viie ruutmeetri suurusest kasvuhoonest.

Millised värvid?
See on asi, millele tavaliselt ei mõelda ja aiad näevad välja nagu vanad kirjud kittelkleidid. Minnakse turule ja ostetakse kõik erinevad värvid kokku, mis aga silm eristada suudab. See on viga. Värvivalik võiks olla harmooniliselt kokku sobitatud või kodu sisekujundusega kooskõlas. Kui hing ihkab, võib ka kontrastsele lahendusele mõelda, aga liiga palju erinevaid värve kokku on närviline vaatepilt.

Lõhn
Kas on mõni lõhn, mis sulle väga meeldib: sirel, jasmiin, pojeng, roosid jne?

Lemmiktaimed
Roosid, rododendronid, okaspuud, sibullilled? Neid võiks aias isegi rohkem olla, kui on oma lemmiktaimeperekond, millega toimetamist naudite.

Viljapuud ja marjapõõsad
Milliseid puid-põõsaid sooviksid aeda kindlasti istutada? Õun, pirn, ploom, kirss, murel, must -või punanesõstar, tikker, maasikad, vaarikad, hernes?

Harrastused aias
Pallimäng, päevitamine, tennis, golf, petanque, batuut?

Mis mullastik mul aias on?
Kus on liiv ja päike, siis seal on kuivem ja toitainetevaesem. Kus aga on raske muld ja savi, siis on seal toitu ja ka niiskust rohkem. Kui aga on männid ja mustikad, siis on tegemist happelisema pinnasega.

Pesukuivatus
Kuhu ehitan ülesse pesukuivatusresti või tõmban nöörid puude vahele, kui tahan pesu väljas kuivatada.

Seened aias
Omakasvatatud seened aias on tänapäeval uus mood, selleks tuleb osta poest seenekänd ja see istutada maa sisse, kus on vari ja niiske pinnas, vajadusel lisaks kasta.

Naabrid
Kui mõni naaber kogub vanavara, siis tuleb sinna hekk ette istutada. Kui aga naabritädil on kena roosiaed, siis võid ka ju sina seda nautida, kui jätad vaate lahti.

Reljeef
Väike mägi või lauge kumerus, see kõik annab aiailule mängulisust juurde. Tõstetud peenrad, süvistatud alad, et ei oleks igav heinamaa aed.

Kunst aias
Skulptuur, aiavaasid, päikesekell, tuulekell või midagi, mida ilusaks peate.

Kivid aias
Suured-väikesed kivid, kiviktaimla või killustikuga kaetud alad.

Muru
Kujunduslikult oleks tasakaalus, kui krundi vaba pinnasest oleks kõige rohkem 50 protsenti kaetud muruga. Näide: krunt on 1000 ruutmeetri suurune ja ehitiste all on 300 ruutmeetrit, vaba maad seega 700 ruutmeetrit. Tasakaalukas lahendus oleks sellest kõige rohkem 350 ruutmeetri suuruse ala katmine muruga.

Prügi
Kus asub prügikonteiner, et ta ei oleks pidevalt silma all, kui koju tulete, ega ka naabreid häiriv ning kust saaks prügiauto selle hõlpsasti kätte.

Küttepuud
Teil on saun, kamin, teete grilli. Kuhu panete küttepuud, kui ei ole kuuri?

Kas mu aed vajab kastmissüsteemi?
Kuigi Eestis juhtub suuremat põuda suve jooksul paar nädalat on kastmissüsteemi rajamine mõttekas, eriti siis, kui on tegemist liivasema mullaga või paas on maapinnale lähedal. Soovitan rajada multšialuse tilkkastmise voolikusüsteemi, mis on oma hinna poolest paljudele kättesaadav. Tulemuseks on see, et teie aias ei kannata keegi janu käes, viljapuud ja marjapõõsad kannavad saaki iga aasta korralikult, lilled õitsevad kauem ja neil on rohkem õisi küljes ja murul ei vedele voolikuid, jne.

Samm 3: Vaatad üle saadud nimekirja, kus on nüüd selgelt näha, mida vajad ja mida ei vaja. Järgmisena lisa plaanile kõik need asjad, mida nimekirja kirjutasid. Neile tuleb leida sobilik koht.

Samm 4: Selgemaks said aias asuvad erinevad alad: terrass, laste ala, köögivilja ala, parkimine, muru jne. Nüüd tuleb alad piiritleda ehk leida neile sobilikud piirid, kust mõni ala algab ja kus lõppeb. Alade piirjooni saab teha mitme erineva stiiliga, näiteks geomeetrilised või voolujoonelised piirid. Joonista harilikuga, siis saad teha palju jooni ja hiljem üleliigsed ära kustutada.

Samm 5: Saadud puhas plaan värvi ära – muru roheliseks, istutusalad seda värvi, mis õisi sa sinna oled planeerinud jne.


Allikas: gardener.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles