Kohvivalmistamise kuldreeglid

Kohv.

FOTO: SCANPIX

Et igast kohvist parim maitseelamus saada, tasub teada ja järgida mõningaid põhilisi reegleid.

«Kohvi valmistamisel on kõigepealt tähtis silmas pidada, et valitud kohv ja valmistamismeetod omavahel sobiksid. Selleks tuleb jälgida pakendil olevaid tingmärke, mis näitavad, millise valmistamismeetodi jaoks antud kohv kõige sobilikum on,» soovitab Marta Piigli, kes on maailmameister kohvivalmistamises.

Olenemata meetodist kehtivad alati järgmised kuldreeglid:

* töökorras ja puhtad vahendid

* värske külm vesi

* kõrge kvaliteediga kohv

* õige kogus ja jahvatus

* serveerimine kohe pärast valmistamist

Filtrikohvi valmistamine

* Vali õige suurusega paberfilter ja mõõda filtrisse jahvatatud kohv. Kasuta liitri vee kohta 60–70 grammi kohvi.

* Tasanda kohvi pind filtris nii, et vesi nõrguks ühtlaselt läbi kohvi.

* Vala kohvimasina veeanumasse värsket külma vett ainult selleks otstarbeks kasutatava puhta kannuga.

* Lase veel ühtlaselt läbi kohvi valguda. Ära katkesta protsessi. 

* Sega kohvi enne serveerimist, et kannu põhjas olev kangem kohv seguneks kohvijoogi pinnal oleva lahjema kohviga.

* Serveeri kohv värskelt, 30 minuti jooksul pärast valmimist.

Kohvi valmistamine presskannus

* Eelsoojenda presskann kuuma veega.

* Mõõda jahvatatud kohv (60–70 g kohvi liitri vee kohta) kannu. Parima tulemuse saamiseks kasuta keskmise jahvatusega kohvi.

* Vala kuum, mitte keev vesi (92–96 °C) kannu nii, et kohvipulber oleks ühtlaselt veega kaetud. Sega ja jäta kann kaanega seisma, et kohvi aroomid säiliksid.

* Lase kohvil 3–5 minutit tõmmata. Vajuta press alla ja serveeri.

Kruusikohvi valmistamine

* Mõõda värske jahvatatud kohv tassi. Kasuta selleks supilusikat või kohvilusikat (7 g). Soovituslik kogus on 7–10 grammi kohvi 200 ml vee kohta.

* Vala kuum vesi (92–96 °C) tassi nii, et vesi kataks ühtlaselt kohvipuru.

* Sega ja jäta kohv 3 minutiks tõmbama.

* Sega veel kord, et erineva tugevusega maitsed tassis seguneksid.

Kannukohvi valmistamine

* Vala kohvikannu värsket külma vett.

* Lase veel keema tõusta ja tõsta kann pliidilt.

* Lisa kannu jämeda jahvatusega kohv ja sega. Kasuta 6–7 grammi kohvi 100 ml vee kohta. Mõõda kohvi supilusika või kohvilusikaga (7 g).

* Tõsta kann uuesti pliidile ja lase kohvil hetkeks keema tõusta.

* Tõsta kann pliidilt, sega ja jäta kohv 4–5 minutiks tõmbama.

* Serveerimiseks võib kohvi teise kannu valada – siis ei satu valamisel kohvipuru tassi.

* Soovitav kannukohvi serveerimistemperatuur on 75–80 kraadi.

Toimetus ootab lugejate küsimusi Saada küsimus

Populaarne

Tagasi üles