Amet hoiatab kasutatud autode müüja eest

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutatud auto ostmine on laialt levinud.
Kasutatud auto ostmine on laialt levinud. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Tarbijakaitseameti sõnul on viimasel ajal sagenenud tarbijate pöördumised tarbijakaitseameti poole seoses kasutatud autode ostuga Tallinnas tegutseva ALM Invest OÜ suhtes. 

Tarbijate mureks on, et autol esinevad vead, millest enne ei teavitatud, teatas tarbijakaitseamet. Amet soovitab olla tähelepanelik ja kasutatud autot ostes veenduda selle tehnilises seisukorras.

Tarbijakaitseameti poole on pöördunud tarbijaid, kellele teeb muret äsja ALM Invest OÜst ostetud kasutatud auto tehniline seisukord. Tarbijad kurdavad, et mainitud platsilt ostetud sõidukitel esinevad tehnilised vead juba mõne päeva jooksul pärast ostu. Vigade remont on enamasti kulukam kui auto turuväärtus. 

Kaebustest selgub ka, et kui tarbija pöördub kaebusega kaupleja poole, pakub kaupleja võimalust see auto tagasi osta, aga ostuhinnast oluliselt väiksema summa eest. Ettevõtja nimetab seda lepingutasuks, ent sõlmitud lepingus puudub lepingutasu kokkulepe, mistõttu ei ole müüjal õigus ka lepingutasu nõuda. Seega tasub kõigil enne igasugust lepingut allkirjastades lugeda täpselt selle sisu.

ALM Invest OÜst kasutatud auto ostjatel on olnud raskusi pärast ostutehingu sõlmimist kauplejaga ühenduse saamisega, mis on võimalik vaid kohapeale minnes. Samuti nõuab ettevõte lepingule alla kirjutades, et tarbijad loobuvad tema vastu pretensioonide esitamise õigusest ning õigusi saab kaitsta vaid kohtus.  Amet rõhutab, et seadusest tulenevat pretensiooniõigust ei ole võimalik tarbijalt ära võtta – tarbijal on õigus esitada pretensioon kahe aasta jooksul alates kauba kättesaamisest.

Eelmise aasta lõpus tarbijakaitseameti ja maanteeameti tehtud ühiskontroll näitas, et kõikidel kontrollitud ALM Invest OÜ müüdavatel autodel esines ohtlikke puudusi, kuigi sõidukitel oli kehtiv tehnoülevaatus. Selliste autode müümine ei ole keelatud, kuid neid liikluses kasutada ei tohi.

Amet juhib tähelepanu sellele, et kasutatud autot ostes tasub teha ka turu-uuringut teiste sarnaste masinate kohta. Kui pakutava auto hind on teistest oluliselt soodsam, peaks see tarbijale olema esimene ohumärk, et sõiduki seisukord ei ole võrdväärne teiste sarnastega. Samuti on mõistlik võtta kasutatud auto ostmiseks aega auto üle vaatamiseks ning kaasata sellesse ka ekspert. Näiteks teevad ostueelseid ülevaatusi osa riiklikud ülevaatuspunktid, autoesindused ja remonditöökojad.

Tarbijakaitseametil on õigus teavitada avalikkust ohu ennetamisest, ohukahtlusest, ohust või korrarikkumisest. Seetõttu palub amet tarbijatel ostuotsus teha tähelepanelikult ja oma vajadusi arvestades ning kauplejatel pidada kinni müügile ja kaubale kehtestatud nõuetest ja olulise teabe andmise kohustusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles