Vallarahvas saab maitsta maheleiba ning autentset Itaalia pitsat

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maheleiba müüakse Tallinna südalinnas asuvas Konju talupoes.
Maheleiba müüakse Tallinna südalinnas asuvas Konju talupoes. Foto: Liis Treimann/Postimees

Rae valla arenev ettevõtlus on loonud eneseteostuse võimalusi ka pagaritele. Kohalike ettevõtete valikust leiab nii traditsiooniliselt valmistatud maheleiva kui ka Itaalia retsepti järgi tehtud pitsasid.

Eelmise aasta alguses sai uue näo Jüri veetorni taga asuv majake, millel ilutseb silt «Itaaliapitsa», vahendab Rae Sõnumid. Üheksa aastat Tallinnas Itaalia restoranis rüganud Indrek Tumm lendas toona korduvalt saapamaa vahet ning õppis tundma sealset toidu- ja kohvikultuuri. Esmalt rajas ta Eestisse koos partneriga Õismäel praegugi tegutseva söögikoha Rucola. Mõne aja pärast pöördus tema poole meelelahutusärimees Lauri Viikna, kes soovis Viimsis vinduvale Savoy Rae restoranile uut hingamist.

Ühe kuuga muudeti kontseptsiooni ning Prantsuse restorani asemel ootab kliente Viimsi mõisapargis praegugi Itaalia köögi hõrgutisi pakkuv Coccodrillo. «Olen eluaeg Assakul elanud ja sõit Viimsisse kurnas korralikult. Juhuslikult kuulsin tuttavalt, et meie praegustes ruumides tegutsenud pitsakoht kolib ära,» ütles Tumm. Siis tuli kiiresti tegutseda. Ta mäletab, et sai 15. detsembril maja võtmed ja kolme nädalaga ehitas koos sõpradega söögikoha üles.

Tumm rõhutab, et ta soovib oma kogemusi parimal moel rakendada ja kvaliteedi osas hinnaalandust ei tee. «Itaalias on tavaks, et pitsa valmistamisel tehakse kõik käsitsi ja värskest toorainest. Sellest hoolimata teeme pitsa viie minutiga valmis,» rääkis Tumm.

Tumma sõnul pole tema eesmärgiks rikkaks saada ega uhkete autodega sõita. «Tahame pakkuda kohalikele elanikele head asja,» sõnas ta.

Eelmise aasta novembris avas Jüris uksed mahejahust leiba küpsetav ning muid pagaritooteid pakkuv pagariäri ja kohvik Maheleib. Leiba müüakse kohapeal kohvikus ja Tallinna südalinnas asuvas Konju Talupoes. Iga päev tehakse umbes 30 leiba.

Vallaste on panustanud koduleiva retseptile, kus kasutatakse Eesti mahe-täisterarukkijahu, juuretist, soola ja suhkrut. Mõistagi on maheleib kallim, kuid selle toiteväärtus on Vallaste sõnul suurem.

«Poodides müüdavate leibade pakendil reklaamitakse küll rukkileiba, kuid koostisega tutvudes võite pettuda, sest leiva valmistamisel on enamikel juhtudel kasutatud ka pärmi ja nisujahu,» märkis Maheleiva omanik Ville Vallaste.

Jüris ABB tehase vahetus läheduses asuvas kohvikus saab osta saiakesi ning ettetellimisel kringleid. «Teised pagaritooted on tehtud niinimetatud tavajahust. Mahejahu on kõvem ega kerki nii hästi ning sellest valmistatud tooted pole nii atraktiivsed,» selgitas Vallaste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles