Kalaõli kasulik toime leidis taas kinnitust

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalaõlil on leitud palju kasulikke omadusi.
Kalaõlil on leitud palju kasulikke omadusi. Foto: Panther Media

Austraalia teadlaste sõnul võib teismeeas ja noore täiskasvanuna kalaõlikapslite või rohkelt omega-3 rasvhappeid sisaldava kala söömine ennetada kõrgema skisofreeniariskiga noortel psühhoosi vallandumist. 

Samas tõdevad teadlased, et suhteliselt väikese uuritavate arvu tõttu tuleb enne toitumissoovituste jagamist kinnitada järeldusi suuremate katserühmadega, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator.

Melbourne'i ülikooli teadlane Paul Amminger täheldas omega-3-rasvhapete potentsiaalset psühhoosi ennetavat mõju juba 2010. aastal. Paar aastat varem alanud katse käigus tegid 81 noort läbi kolm kuud kestnud ennetava kuuri, mille käigus täiendati poolte 13 kuni 25 aastaste noorte menüüd platseeboga, 41 uurimisalusele anti aga reaalselt kalaõli sisaldavaid kapsleid.

Ajakirjas Nature Communications ilmunud järeluuringus õnnestus teadlastel ühendust võtta 71 toonase katsealusega. Kalaõlikapsleid saanud 41st noortest oli skisofreeniasse haigestunud neli, platseebot söönutest aga 16 ning samuti esines kontrollrühma liikmetel sagedamini teisi vaimse tervise probleeme.

Uuringu autorid märgivad, et omega-3-rasvhapete rikaste toitude söömine või toidulisandite võtmine võib kujutada seeläbi kõrgema haigestumisriskiga inimeste jaoks potentsiaalselt stigmavaba viisi haiguse avaldumise ennetamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles