Maksimarket müüs ohtlikke helkureid

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksimarketis müügil olnud ohtlik helkur.
Maksimarketis müügil olnud ohtlik helkur. Foto: Tarbijakaitseamet

Tarbijakaitseamet leidis Lasnamäel asuvast Maksimarketist müügil helkurid, mis juba kümme päeva varem kuulutati nõuetele mittevastavaks ning mis olid müügil kaupluses OÜ Branta Kantseleikaubad.


Tarbijakaitseamet kohustas helkurit müünud kauplusel nõuetele mittevastavad kaubad müügilt kõrvaldama ning panema välja teate, et helkurid ostetakse tarbijatelt tagasi. Tarbijakaitseamet palub teavitada, kui keegi avastab samasuguse liblikakujulise helkuri müügil mõnes teises kaupluses.

Testimistulemuste kohaselt ei vastanud Maksimarketis müügil olnud helkurid kehtestatud nõuetele tagasipeegeldumise omaduste ja pindala osas. Samuti puudus toote pakendil informatsioon tootja kohta.

Tarbijakaitseamet palub omalt poolt tarbijatel olla helkurit valides hoolikas, kuna tegemist on tootega, mis pimedas ning hämaras on hädavajalik. «Helkur kui odavaim elukindlustus on uuest aastast jalakäijale kohustuslik, mistõttu on äärmiselt oluline, et see vastaks täpselt kehtestatud nõuetele. Vastasel juhul helkur lihtsalt ei täida oma eesmärki,» selgitas tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste. Kui tarbija märkab nõuetele mittevastavaid tooteid müügil, siis tuleb sellest teavitada tarbijakaitseametit.

Jalakäijahelkurite märgistusel peab olema tootenimetus, andmed tootja kohta, CE- vastavusmärgis (kas tootel või toote pakendil), viide standardile EN 13356: 2001 (sätestab nõuded helkurite kvaliteedile). Helkuril peab olema peegeldavat pinda vahemikus 15 kuni 50 ruutsentimeetrid ühe külje kohta. Samuti on standardis määratud helkuri reflekteeriva ala tagasipeegeldumisomadused) ning samuti eestikeelne kasutusjuhend (tekstina või pildina).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles