Coca-Cola maksab teadlastele, et ülekaalus süüdistataks laiskust

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coca-Cola
Coca-Cola Foto: SCANPIX

Coca-Cola kompanii on maksnud teadlastele, et nad süüdistaksid ülekaalu tekkimises rohkem vähest liikumist kui Coca-Cola joomist.

Globaalne Energiatasakaalu võrgustik (Global Energy Balance Network) nimetab end teadlastest koosnevaks mittetulundusühinguks, mille eesmärk on rahvatervise parandamine, kirjutab medicaldaily.com. Võrgustik on välja tulnud väitega, et ülekaalulisust põhjustab ennekõike istuv eluviis, mitte karastusjookide joomine.

«Meedia süüdistab ülekaalulisuses ainult kiirtoitu ja suhkrustatud jooke,» teatas video vahendusel võrgustiku asepresident Steven N. Blair, kes on liikumisteadlane. «Selleks puuduvad aga veenvad tõendid ning meie, kes oleme huvitatud rahvatervisest ja meditsiinist, peame õppima nende valeväidetega võitlema,» lisas ta.

Blair jätkas, et inimesed muutuvad paksemaks seetõttu, et nad ei kuluta tarbitud kaloreid ära. Ta suunab tervisliku eluviisi fookuse toitumiselt treeningule ning rõhutab viimast kui peamist lahendust ülekaalule. Kiirtoidu ja limonaadide tarbimise vähendamist ta ei toonita.

Pärast seda, kui võrgustik teatas ülemaailmse suuna võtmisest pärast vastava rahastuse saamist, hakkas asja uurima ajaleht The New York Times. Leht avastas, et Coca-Cola oli möödunud aastal annetanud võrgustikule 1,5 miljonit dollarit. Lisaks on Coca-Cola 4 miljoni dollariga toetanud Blairi ja Handi teadustegevust, kes mõlemad kuuluvad nimetatud mittetulundusühingusse. Gregory A. Hand on Lääne Virginia ülikooli rahvatervise teaduskonna dekaan.

Antud teadlaste väited võivad olla takistuseks ülekaalulisusega võitlemisel USAs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles