Lugeja eksperiment: Kui ohtlik on suvel jätta autosse last või lemmiklooma

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisesse seisvasse autosse jäetud lapsel või lemmikloomal muutub autos olemine ohtlikuks lühikese ajaga
Kinnisesse seisvasse autosse jäetud lapsel või lemmikloomal muutub autos olemine ohtlikuks lühikese ajaga Foto: Rain Orgus

Lääne-Virumaa noormees Rain Orgus tegi eksperimendi, kui kuumaks võib minna olemine lapsel või lemmikloomal, kes on päikeselisel suvepäeval jäetud üksi seisvasse autosse ootama. 

Noormees oli ka ise üllatunud, et autos võib vaid lühikese ajaga olukord minna nii hulluks ja talumatuks:  «Katse ajal oli õues sooja 28 kraadi, kuid kinniste uste ja akendega auto salongis tõusis temperatuur 73 kraadini!»

Eelnevalt konditsioneeriga jahutatud autos, kus oli 22 kraadi sooja, tõusis temperatuur 73 kraadini ligikaudu  25 minutiga.

 «Eksperimendi teise poolena katsetasin, kui kaua jaksan  «heas soojas» autos vastu pidada. Ma ütlen ausalt, et suutsin autos olla kaheksa minutit ning põgenesin,“ jutustab Rain. Ja toonitab: „Kusjuures, autos oldud aeg tundus kordades pikemana.»

Kui keegi veel tõesti arvab, et "ah, mis see õues paarkümmend kraadi ikka hullu on", siis proovige ise seisvas autos järele - päris hull!

Pärast saunalavale konkurentsi pakkuva päikese poolt ülesköetud auto akende ja uste avamist langes temperatuur võrdväärseks õues oleva 28 kraadini kõigest kahe minutiga.

Rain koputab autoomanikele südamele:  «Palun ärge tõesti jätke lapsi ja lemmikloomi kuuma ilmaga kinnisesse autosse! Kui keegi veel tõesti arvab, et  «ah, mis see õues paarkümmend kraadi ikka on», siis proovige seisvas autos ise järele - päris hull!»

Rainil endal lemmikloomi ei ole, kuid inspiratsioon eksperimendi tegemiseks tekkis tal päästeameti ja teiste asutuste teavituskampaaniaid lugedes.

 «Tahtsin kontrollida, kas jutul on tõepõhi alla. Facebookis ringleb palju tekstiga pildikesi, et ärge jätke oma last või lemmiklooma kuuma ilmaga autosse istuma. Aga kui palju nendele teadetele tegelikult tähelepanu pööratakse? Ausalt öeldes ega minagi eriti ei pööranud, sest ma ei osanud ettegi kujutada, mis kuumas autos tegelikult toimub», selgitas Rain Orgus oma soojuskatse tegemise tagamaid.

Raini sõnul on tänu eksperimendile mitmed tema tuttavad ja ka võõrad inimesed tänu avaldanud, et ta asja  «puust ja punaseks» tegi, sest on tekkida võiva olukorra tõsidusest nüüd aru saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles