Juhendite järgi legomajade ehitamine vähendab laste loovust

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Legoklotsid.
Legoklotsid. Foto: SCANPIX

Legodega mängides instruktsioonide kasutamine vähendab sooritusoskust võrreldes sellega, kui ehitamisel kasutada loomingulist lähenemist.

Ameerika ja Norra teadlased tõestasid, et selgesõnaliste juhiste järgimine legodega ehitamisel takistab inimesi oma loovuse arendamisel, vahendab The Local. «Paljudes uurimustes otsitakse faktorit, mis arendab loomingulisust,  meie keskendusime aga sellele, mis võib loovust õõnestada,» ütles üks uuringu läbiviijatest, Marit Gundersen Engeset.

Engeseti väitel võrreldakse uuringus juhiste järgi legode ehitamist Google internetikeskkonnast teabe otsimisega selle asemel, et püüda otsitavat fakti ise meenutada. Rõhutati ka loovuse vähenemist tuleviku perspektiivis – mida vähem ise oma peaga mõelda ja midagi luua, seda raskem on tulevikus tegeleda probleemide lahendamisega.

The Lego Group on pikka aega väitnud, et legoklotsidel pole mingi mõju laste loomevõimete vähendamisele, kuigi vanemate kaebused selles osas aina kasvavad – legokomplektid tulevad täpsete juhistega ning seetõttu kurdetakse laste väheneva kujutlusvõime üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles