Mõttetud leiutised saavad koha omalaadses muuseumis

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased tulevad tihti välja mõne uudse leiutise või avastusega.
Teadlased tulevad tihti välja mõne uudse leiutise või avastusega. Foto: SCANPIX

Austrias asuvasse muuseumi on aja jooksul kogunenud terve kollektsioon mõttetutest leiutistest, mille hulgas on näiteks nudistidele mõeldud läbipaistev kohver ning seade nina nokkimiseks.

Kogu rumalatest, ent sellgipoolest huvitavatest esemetest viitab sellele, et kui ka halvad ideed osata hästi välja mängida, võivad need saada geniaalseteks, vahendab The Local.

Austrias asuv Nonseum muuseum on omamoodi kultuskoht absurdsete leiutiste fännidele. Idee sellise koha loomiseks tuli pärast riigis esimest korda toimunud ebaõnnestunud leiutiste laata 1984. aastal.

Muuseumi taga seisavad skulptor Fritz Gall ning tema sõbrad, kes mõistsid, et on avastanud unikaalse turuniši, tõstes esile pealtnäha mõttetuid leiutisi, kuid mis inimestele sellegipoolest huvi pakuvad ja naeratuse näole toovad.

Täna on muuseumi hallata kolm suurt hoonet, milles sisaldub üle tuhande veidra leiutise. Üheks nendest on näiteks prundiga supitaldrik, mis võimaldab diskreetselt nõu tühjendada, kui isu on juba täis söödud. Veel üheks eriliseks näiteks on maailma ainuke nööpaukude kogu. Nööpaugud on peidetud läbipaistavasse karpi. «Siin on kolmas nööpauk Napoleoni militaarvestilt,» ütles üks muuseumi haldajatest, Susanne Machac, osutades ühele tühjadest karpidest ning püüdes sealjuures jääda tõsiseks.  

Spagettide kandekott, kolmerattaline jalgratas kaksikutele ning šampanjakorgi hoidik peidavad aga Machaci arvates tõsisemat sõnumit, peegeldades kaasaegse tarbimisühiskonna kriitikat.

Muuseumiga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles