Soomlased noolivad Eesti taararaha

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taarapunkt Lääne-Virumaal
Taarapunkt Lääne-Virumaal Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Laevast ostetud ja Soomes tühjaks joodud õllepurgid, mida Helsingi Läänesadamas nüüd ka vastu võetakse, ähvardavad põhja lasta Eestis kümme aastat toiminud taaratagastamise süsteemi. Nimelt saab pudeleid Helsingis küll kaheksa sendi vastu ära anda, kuid tagatisraha, nagu Eesti kaubandusvõrgust juua ostes, pole nende pudelite eest tegelikult makstud. 

«Kui varem ostsid soomlased poole üle lahe viidavast alkoholist Eestist ja ülejäänu laevadelt, siis viimaste aastate jooksul on see proportsioon tublisti muutunud,» rääkis taara kogumisega tegeleva Eesti Pandipakendi juht Rauno Raal. Nimelt on laevafirmade kõva müügitöö tõttu merelt napsu ostmine plahvatuslikult kasvanud.

«Tallinna ja Helsingi vahel seilavatel laevafirmadel on oma veebipoesüsteemid, mis tähendab, et ostes pileti, saab kohe ka joogid tellida, nii et tarbijale on see ülimugav,» rääkis Raal. Tema sõnul on tänavu 30–35 miljonit üle lahe viidavast alkoholiühikust ostetud maalt ja 90 miljonit laevadelt. Kuigi enamikul laevas müüdavatel õllepurkidel ilutseb samuti Eesti pandipakendi märk, pole nende eest tegelikult tagatisraha makstud. Soomlaste just laevalt ostetud tühja taara tagastamise peale üles ehitatud äriidee ähvardabki põhja lasta Eesti senise taarakogumissüsteemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles