Lugejad: Mastercardiga ei saa võõrsil tihti hakkama

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välismaale reisides tasub varuda ka sularaha, sest kaardimaksega võib hätta jääda.
Välismaale reisides tasub varuda ka sularaha, sest kaardimaksega võib hätta jääda. Foto: SCANPIX

Üleskutsele jagada kogemusi kaardimakseprobleemidest võõrsil laekus mitmesugust tagasisidet – peamiselt viidati murele, et Mastercardiga pole mitmetes Euroopa riikides midagi teha.

«Hollandis ei toiminud Mastercard mitte kusagil, kuid kui Saksamaale tagasi jõudsin, toimisid maksed igas tanklas, kohvikus jne,» kirjutas üks lugeja. Teinegi jagas kogemust, et sel kevadel Maastrichtis ei saanud üheski poes ega söögikohas Swedbanki Mastercardiga maksta. Samas Amsterdamis tema sõnul seda probleemi ei olnud.

«Sel suvel USAs ei olnud võimalik Swedbanki Mastercardiga mitte kusagil maksta, kuigi kaart ei olnud kinni pandud ega limiit ületatud. Danskebanki MasterCard töötas aga laitmatult,» kirjutas USAs reisinud lugeja.

«Mul oli Ameerikas sama lugu, ühel päeval lihtsalt ei saanud enam kaardimakseid teostada ega sularaha välja võtta. Pidin tuttavalt sularaha laenama ja hakkasin panga käest selgitusi küsima. Alguses öeldi, et see on kaardi või pangaautomaadi viga, hiljem üks töötaja lobises kogemata välja, et panime igaks juhuks kaardi kinni, kuna tekkis kahtlus, et seda ei kasuta omanik,» ütles lugeja.

Euroopas õppinu kirjeldas sarnast kogemust, mil pank omavoliliselt kaardi sulges. «Kui olin juba neli kuud välismaal õppinud, pani pank kaardi kinni ega osanud mulle tegu kuidagi selgitada. Arvati, et välismaal kaardi kasutamine oli kahtlane. Mulle tuli jama, sest pidin kaardiga just restoranis arvet maksma. Õnneks oli sõbral niipalju laenata.»

Ühe lugeja väitel polevat Argentiinas kiibiga krediitkaardiga mitte midagi teha. «Kaupmehed vaatavad sind kui pidalitõbist ja nõuavad sularaha. Nad lihtsalt keelduvad sellise kaardiga tehinguid tegemast. On üksikud kohad, kus saab sellise kaardiga maksta,» kirjeldas ta.

«2008.aastal ei lastud isegi mu EV suursaadikust sõbrataril maksta Saksamaa luksuslikus losshotellis mitte ühegi kaardiga, vaid mina pidin oma sularahast arve kinni taguma,» rääkis üks kommentaator.

«Singapuris ei saa näiteks Nordea Maestro kaardiga maksta, aga raha välja võtta saab. Mina pidin 200 kohaliku dollari pealt maksma umbes 30 euri teenustasu. Pank soovitas sellepeale võtta krediitkaart, mille peale lahkusin jäädavalt Nordeast,» kirjutas üks lugeja kogemusest Singapuris.

Tansaanias ja Sansibaril toimib SEB deebetkaart lugeja väitel nii tasumiseks poes kui raha väljavõtuks, kuid kohti, kus kaardiga maksta on ääretult vähe - ainult hotellid ja üksikud poed.  

«Muuseas Venetsueelas on vahendustasu kaardimaksetelt väga väike, justkui oleksid ostud sooritanud siinsamas Eestis, aga Tansaaniast tulles leiad oma pangaarvelt mõrva - teenustasud on tihtilugu sama suured kui kauba hind mille ostsid,» kirjutas teinegi lugeja suurtest teenustasudest.

«Soomes on väga raske ükskõik millise Eesti kaardiga näiteks bensiini võtta, see jama kestab juba aastaid ja keegi ei reageeri,» kurtis lugeja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles