Europarlament pooldab kauba päritolumärgistuse kohustuslikuks muutmist

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELis pole siiani ühtseid tarbekaupade päritolu märgistamise reegleid.
ELis pole siiani ühtseid tarbekaupade päritolu märgistamise reegleid. Foto: SCANPIX

Eile europarlamendis vastu võetud resolutsiooni järgi peaks väljastpoolt Euroopa Liitu (EL) imporditud toodetel olema selgelt ära näidatud päritoluriik. Lisaks peaks parlamendi hinnangul sisse viima ka ühised karistused reeglite rikkumise eest.

Ehkki juba praegu kasutavad paljud ELi ettevõtted vabatahtlikult päritolumärgistust, puuduvad liidul päritolumärgistuse ühtlustatud eeskirjad, välja arvatud mõni erijuhtum põllumajandussektoris.

Itaalia saadiku Cristiana Muscardini koostatud resolutsiooni järgi peaks kauba päritolu olema tootel selgelt ära toodud, et tarbijad saaksid teha teadliku valiku ning et nad oleksid kaitstud võimalike terviseohtude, võltsimise ning kõlvatu konkurentsi eest.

Samuti aitaks ühtsete reeglite kehtestamine vältida olukorda, kus kolmandad riigid viivad oma ekspordi teatud Euroopa riikidesse, mis sobivad neile kõige paremini.

Päritolumärgistuse eeskirjad hõlmaksid kolmandatest riikidest (v.a. Türgi, Norra, Island ja Liechtenstein) imporditud tarbekaupu, sealhulgas tekstiilitooteid, jalanõusid, farmaatsiatooteid, tööriistu ja mööblit.

Oma heakskiidu peab ettepanekule andma ka nõukogu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles