Jurist: tudengeid ei saa sundida Eestis töötama

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigi kulu hariduse saanud tudengitel on vaba voli omale töökoha otsimisel.
Riigi kulu hariduse saanud tudengitel on vaba voli omale töökoha otsimisel. Foto: Sille Annuk / Postimees

Paari päeva eest avaldatud Gunnar Oki raportis sisalduv ettepanek kohustada ülikoolilõpetajat pärast õpinguid Eestisse tööle jääma on tõenäoliselt vastuolus Euroopa õigusega.

Carri Ginter selgitas ERRi uudisteportaalile, et Euroopa Liidu kodanikud peavad saama siin võrdse kohtlemise kohalikega ja võrdne kohtlemine tähendab ka seda, et ka kaudselt ei tohiks olla kohalikel soodsam. «Eestlasel on ju arusaadavatel põhjustel suurem tõenäosus jääda Eestisse kui soomlasel, rootslasel, taanlasel või kes iganes siin õppimas käib.»

Kunagise haridus- ja teadusministri Toivo Maimetsa sõnul pole selles idees midagi uut, sest  näiteks käitus nii Nõukogude Liit kunagi ka juutidega, kes soovisid riigist lahkuda. Ideed ennast Maimets ei toeta, sest tema hinnangul ei saa lähtuda sellest, et haridus on justkui riigi oma, mis tuleks tagasi maksta väljateenitud aastatega või välismaale minnes kinni maksta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles