Toidukauplused palkavad endale eesti keele õpetajaid

Hans-Martin Tammesalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassapidaja Smuuli tee Maxima avamisel
Kassapidaja Smuuli tee Maxima avamisel Foto: Stanislav Moshkov/Õhtuleht

Toidupoes saavad tööd inimesed, kes ei valda eesti keelt nõutud tasemel, kauplused  palkavad sellepärast keeleõpetajaid.

«Eesti keele oskus on Maximas kohustuslik ja seda räägivad kõik, kuid küsimus võib olla oskuste tasemes ja mõnel ametikohal vajaliku nõndanimetatud tasemetunnistuse olemasolus,» ütles Maxima pressiesindaja Katja Ljubobratets. Praegu on tema sõnul umbes kolmandikul Maxima töötajatest emakeeleks eesti keel ja ligi pooltel võõrkeelsetest töötajatest on olemas vähemalt ametikohal nõutav tasemetunnistus.

Maxima on eesti keele õpet pakkunud varemgi. Näiteks aastatel 2007–2011 pakkus Maxima regulaarseid eesti keele kursusi, mis aitasid töötajatel oskusi täiendada ja vajadusel täita tasemenõudeid. «Seekord on tegu Maxima Eesti pilootprojektiga, mille algatas ühe pealinna Maxima XX kaupluse meeskond,» selgitas Maxima pressiesindaja. Kõnealuses kaupluses ei ole senise tagasiside järgi klientidega suhtlemisel märkimisväärseid probleeme ette tulnud. «Suuremal osal kõnealuse kaupluse töötajatest on tööks vajalik keeleoskus, ka tasemetunnistuse kujul, siiski on paljud töötajad ise avaldanud soovi oma eesti keele oskust täiendada,» sõnas Katja Ljubobratets. Maxima võttis algatuse positiivselt vastu ja otsustas töötajatele enda kulul selle võimaluse leida. Seetõttu otsibki Maxima eesti keele õpetajat. «Õppesüsteem ja kõik muud detailid selguvad lõplikult pärast õpetaja leidmist,» rääkis Maxima pressiesindaja. Ta kinnitas samuti, et kui pilootprojekt on edukas, laiendab Maxima seda kindlasti.

Eelnevalt on Rimi töötajate puuduse tõttu olnud sunnitud võtma tööle inimesi, kelle eesti keele oskus pole samuti seadusega nõutaval tasemel. Sellepärast töötab Rimis samuti eesti keele õpetaja, kes annab tunde Tallinnas ja Ida–Virumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles