Nutirakendus aitab üles leida kooliteel kaotsi läinud last

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Positsioneerimine aitab üles leida kooliteel kaotsi läinud lapse.
Positsioneerimine aitab üles leida kooliteel kaotsi läinud lapse. Foto: Panther Media/Scanpix

Lastevanemate muret selle üle, kas laps ikka turvaliselt kooli ja sealt taas tagasi koju jõuab, aitab tänapäeval leevendada lihtne teenus, milleks on positsioneerimine.

Nutitelefoni saab alla laadida erinevaid tasuta rakendusi või positsioneerida oma mobiilsideoperaatori kaudu. «Lapsevanemale soovitaksin esmalt operatsioonisüsteemist sõltumatut rakendust Google+,» lausus Elisa tooteturunduse osakonna juht Mailiis Ploomann ja lisas, et see toimib pea kõikide netivõimeliste seadmetega ning võimaldab lapse asukohta jälgida ka (laua)arvutist.

Ta sõnas, et peale selle on nii androidtelefoni kui ka iOS telefoni kasutajatel võimalik kasutada selliseid positsioneerimise rakendusi nagu Life 360, Family Locator, Cozi Family Organizer.

«Juhul, kui laps kasutab iPhone'i, saab kasutada positsioneerimist Find My Friends nimelise äpi abil, sest selles rakenduses saab telefoniomanik ise sõpru ja perekonnaliikmeid lisada,» sõnas Ploomann. Ta märkis, et rakendusel on mitmeid uhkeid lisavõimalusi, näiteks ühes neist saab isegi märkida, kui positsioneeritav lahkub mingist asukohast, näiteks koolist ning jõuab kuhugi.

Lisaks on võimalik iPhone'i telefone positsioneerida iCloud keskkonnas, kui telefonis on sisse lülitatud Find My iPhone funktsionaalsus. «Võimalust saab kasutada isegi juhul, kui telefoni ei ole eelnevalt mingit äppi laetud. iPhone'is saab kasutada ka teisi eespool märgitud äppe, kaasaarvatud Google+, » ütles Mailiis Ploomann.

Positsioneerida saab ka operaatori kaudu. «Juhul, kui lapsel või muul seadmel, mida soovitakse jälgida, ei ole Google+ või mõne muu rakenduse kasutamise võimalust, on alati olemas võimalus positsioneerida oma mobiilsideoperaatori kaudu,» selgitas Ploomann.

«Teadma peab ka seda, et positsioneerida saab ainult endale kuuluvaid numbreid ehk kui lapse number on näiteks ühe vanema nimel, siis teine vanem, kes ei ole juriidiliselt mobiilinumbri omanik, seda teha ei saa,» ütles Ploomann, kelle sõnul saab positsioneeritav number alati ka teate, et tema numbri kohta tehti asukohapäring.

Positsioneerimise täpsus sõltub lapse asukohast, kuna positsioneerimiseks kasutatakse mobiilimaste. Linnades, kus tugijaamu on tihedamalt, on tulemus paarisaja meetri täpsusega. Samas maapiirkondades võib see ala olla suurem, ulatudes kahe kuni kolme kilomeetrini.

Ploomann soovitab igaks juhuks positsioneerimine rahulikus situatsioonis eelnevalt läbi proovida. Ta juhib tähelepanu sellele, et kui laps on kadunud, siis on mure lapse pärast suur ning pabinas võib uue süsteemiga tutvumine asjatut närvipinget tekitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles