Päästeamet soovitab taevalaternaid mitte õhku lasta

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taevalaternate lennutamine on väga populaarne.
Taevalaternate lennutamine on väga populaarne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Öises taevas lendavad taevalaternad, ehk teisisõnu  Hiina laternad, mõjuvad kahtlemata ilus vaatepildina, kuid paraku on see ilu lahtise tule tõttu ka väga ohtlik ja lisaks ka keskkonda reostav.

 «Arvestades sellega, et ilm Eestis on viimasel ajal olnud väga kuiv, siis on kahtlemata laternate lennutamine praegu ohtlik, eriti kui seda tehakse kohtades, kust isegi vaikne tuul võib laterna kanda metsa või põllule,» selgitas päästeameti tuleohutusjärelevalve tuleohutuse talituse juhataja Marko Rüü. Ta lisas, et kuigi päästeametilt nende lennutamiseks kooskõlastust vaja ei ole, ei soovita amet siiski neid lendu lasta. Rüü toonitas, et laterna kasutaja peab tegema omalt poolt kõik, et selle lennutamine oleks nii inimestele kui ümberkaudsetele hoonetele ja ka loodusele ohutu.

Taevalaternad on ka keskkonnakaitse seisukohalt mittesoovitavad. Nende põlemata jäänud osad risustavad loodust, samuti võivad need ohustada linde ja loomi.

Enne taevalaterna lennutamist peab veenduma, et see ei ole kahjustatud. Kindlasti ei tohi laternaid lennutada suurte puude ja elektriliinide läheduses ega puit- ja kõrghoonestusega aladel. Samuti ei tohi neid lennutada tugeva tuulega. Inimene, kes soovib taevalaternat lennutada, peab veenduma oma tegevuse tuleohutuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles