Nõuanded lapsele ja vanemale: kuidas mobiili turvaliselt kasutada

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aegajalt võiks vanem koos lapsega vaadata, mis seadmes toimub.
Aegajalt võiks vanem koos lapsega vaadata, mis seadmes toimub. Foto: SCANPIX

Tele2 klienditeenindusdirektor Sirli Seliov annab nõu, kuidas koolilapsed ja nende vanemad saaksid võimalikest mobiiltelefoniga seotud probleemidest hoiduda ja seadet targalt kasutada.

Viis nõuannet lapsevanemale:

1. Mobiilidele on liikvel palju pahavara, samuti on lapsel on võimalik telefoni laadida tasulisi mänge ja teenuseid, mis kajastuvad järgmise kuu arvel. Tasub jälgida, mida laps telefoniga alla laeb ja kaaluda lastele mõeldud piirangutega kasutajakonto loomist.

2. Selleks, et vanem saaks lapse kasutatavaid teenuseid paremini kontrollida, on mõistlik valida lapse vajadustele sobiv teenuspakett ja arutada läbi kõik teenuse juurdeostu võimalused.

3. Aegajalt võib vaadata koos lapsega, mis telefonis toimub - kas seal on üleliigseid rakendusi ning kuidas telefon toimib. Nutitelefon vajab aeg-ajalt tarkvarauuendusi ning taaskäivitamist.

4. Lastel juhtub telefonidega keskmisest rohkem õnnetusi, mille kaitseks võib mõelda  telefonikindlustuse peale. Kui midagi juhtub, siis saab telefoni jälle lihtsalt korda.

5. Telefonile tasub kindlasti lisada ekraanikile ja/või kaitseümbris.

Viis nõuannet lapsele:

1. Telefoni pole vaja laadida liiga palju mänge ja vidinaid, sest nii muutub seade aeglaseks ja ka aku tühjeneb kiiresti. Aegajalt võiks üleliigseid asju kustutada.

2. Mängude ja rakenduste allalaadimisel peaks olema ettevaatlik ja küsima vanemalt luba, sest mõned mängud või lisad võivad olla tasulised.

3. Kui õues sajab, peaks telefon kotti panema. Kui vihm või lumi telefoni satub, võib see seadme rikkuda ja seda ei saa enam kasutada.

4. Isegi kui telefonimudel on veekindel, ei tasu seda liigselt uputada. Kui mõni ümbriseklapp on lahti ununenud, siis pääseb vesi ikka telefoni.

5. Võõrastele inimestele ei tohi oma telefoni kasutamiseks anda. Neil võivad olla halvad kavatsused ja laps võib telefonist ilma jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles