Euro tuleku selgitustöö lastele peavad ära tegema vanemad ja õpetajad

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorematele lastele mõeldud euro tuleku teemalisi infomaterjale napib.
Noorematele lastele mõeldud euro tuleku teemalisi infomaterjale napib. Foto: SCANPIX

Otse noorematele lastele suunatud eurorahale üleminekut selgitavaid infomaterjale on võrdlemisi vähe – parim neist on Jänku-Jussi joonisfilm, kus raha väärtuse muutumise selgitamisel kasutatakse konkreetseid objekte ning lapsel palutakse vana ja uut hinda võrreldes kaasa arvutada.


Rahandusministeeriumi eurokommunikatsiooni projektijuht Ingvar Bärenklau sõnul peaks lastele suunatud teavitustöö käima läbi pere või kooli: «Eraldi lastele suunatud reklaami ju tänavapildis ei näe. See oleks ka liig, võib-olla ta ei ole ka eetiliselt vastuvõetav, kui hakata lastele eraldi reklaami tegema.»

Samas aga lastevanematele suunatud juhendmaterjali eraldi välja töötatud ei ole. «Kõikidele leibkondadele tuleb otsepost koju, kus on kaasas eurokalkulaator, millega lapsed võiksid tutvuda, kui neil on oma väike eelarve olemas. Laps saab eurokalkulaatori peal hakata proovima, kuidas need hinnad siis kroonides ja eurodes on,» rääkis Bärenklau.

«Ja kõik praktilised aspektid, mis eurole üleminekuga kaasnevad, on selles infovoldikus koos illustratsioonidega üsna noortepäraselt lahti seletatud. Eks iga pere lahendab ise, kuidas oma pereliikmetele, ka noorematele nendest, selle teabe edasi annab,» lisas ta.

Oluline rõhk on pandud õpetajate teavitamisele, et nemad siis omakorda saaksid õpetajatele koostatud materjale koolitundides ära kasutada. Bärenklau sõnul on praeguseks läbi viidud kolm õpetajatele suunatud piirkondlikku seminari, mis olid pealiselt suunatud põhikooli viimase astme ja keskkooli õpetajatele. «Õpetajad viivad nende alusel läbi koolides temaatilised tunnid. Kohal oli ka algklasside õpetajaid, nii et sealt leiab ainest ka algklassis mõne mängulise tunni läbiviimiseks,» rääkis eurokommunikatsiooni projektijuht.

Koostöös Eesti Ajalehtede Liiduga tehti koolidele mõeldud Ajaleheleht, mis on pühendatud eurotemaatikale ning koos sellega valmis ka õpetajatele mõeldud spetsiaalne harjutuste kogu, kus on 20 ühisraha kasutuselevõtuga seotud koolitunnis kasutatavat ülesannet.

Eesti euroveebi lehel on eraldi lastele mõeldud rubriik «Mängi ja õpi», kuhu on koondatud erinevad euroraha tutvustavad mängud ning infomaterjalid. Näiteks on seal võimalik teha euroviktoriini, koguda ja liita euromünte, õppida tundma erinevate riikide eurorahasid, ent ükski neist ei õpeta näiteks arvutama hindade erinevust kroonides ja eurodes.

Euroga on võimalik tutvuda ja euronäitusel, mis praegu on üleval Tallinnas Ahhaa keskuses, novembris saab näitus näha Tartu Lõunakeskuses ning detsembris Rakvere Põhjakeskuses.«Seal on ka lastenurk, kuhu korraldatakse lastele temaatilisi ekskursioone ning temaatilisi mänge. Näitustele organiseeritakse koolidega külaskäike,» selgitas Bärenklau.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles