Tempel ümbrikul tegi kirja saatmise oluliselt kallimaks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Templijälg tegi kirja saatmise neli krooni kallimaks.
Templijälg tegi kirja saatmise neli krooni kallimaks. Foto: Tarbija24

Postitöötaja löödud teplijälg tegi Tallinnast Kohtla-Järvele teele pandud tavalisest kirjast maksikirja ja muutis selle ühe hetkega mitme krooni võrra kallimaks.

Integratsiooniprojekti Minu Riik tegevjuht Toivo Keva pani ühele Kohtla-Järve õpetajale 16. oktoobril teele koolituse läbimist tõendava tunnistuse. Tunnistus mahtus koos õhukeste kartongist kaantega ilusti A4 formaadis ümbrikusse ega olnud ka raskem kui ligikaudu poolsada grammi. Samuti mahtus see tavalisse Eesti Posti postkasti.

Kiri postitatud, oli Keva kindel, et kool saab kirja õigel ajal kätte ja tunnistus antakse õpetajale pidulikult 22. oktoobril toimuma pidanud aktusel üle. Seetõttu oli mehe üllatus üsna suur, kui ta kirja mõne päeva pärast taas oma postkastist leidis. Kirjale oli löödud sinine suurtähtedega templijälg MAKSIKIRI ja klambriga kinnitatud teavitus, et kirja saatmine maksab kümme krooni. Keva oli ümbrikule kleepinud kuue krooni väärtuses marke.

Kui Tarbija24 sama kirjaga Eesti Posti klienditeenindusse pöördus, andis klienditeenindaja selgelt mõista, et tema arvates on tegu ikkagi lihtkirjaga, kuid kuna see oli juba tembeldatud maksikirjaks, tuleb nõutud väärtuses margid siiski lisada. Teine variant oleks olnud vahetada ümbrik ja siis oleks kiri teele läinud odavama lihtkirjana.

Eesti Posti kommunikatsioonijuht Inge Suder ütles pärast kirja uurimist, et tegu on piiripealse juhtumiga: kaal ei ületa lihtkirja tingimustes ära toodud 250 grammi, kuid sisaldab kartongist tugevdatud kaasi. «Siin on ilmselt postitöötaja vaadanud, et on tugevdatud kaaned,» selgitas ta. «Üks standardkiri võib tüüptingimuste järgi sisaldada paberkandjaid nagu kirjad, trükised, postkaardid.»

Samas palus Suder kliendilt vabandust ja tunnistas, et postifirma peaks oma kliente tingimustest paremini teavitama. «Loomulikult me vabandame inimese ees, et on tekkinud selline segadus ja kurb situatsioon,» ütles firma esindaja.

Suder lisas veel soovituse, et kui inimesel tuleb ette olukord, kus tuleb postitada midagi ebastandardset ja ei tea täpselt, kas saadetis liigitub liht- või maksikirja alla, on mõistlik pöörduda postkontorisse ja küsida sealt nõu.

Standardkiri

  • Maksimaalne kaal: 250 g
  • Minimaalsed mõõtmed: 90 mm x 140 mm
  • Maksimaalsed mõõtmed: 229 mm x 324 mm x 5 mm

Maksikiri

  • Maksimaalne kaal: 2000 g
  • Minimaalsed mõõtmed: 90 mm x 140 mm (pikkus x laius) või rulli keeratuna pikkuse ja kahekordse läbimõõdu summa 170 mm; pikim mõõt 100 mm
  • Maksimaalsed mõõtmed: pikkus, laius, kõrgus kokku 900 mm; pikima külje mõõt 600 mm või rulli keeratuna pikkuse ja kahekordse läbimõõdu summa 1040 mm, pikim mõõt 900 mm

Allikas: Eesti Post

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles