Klienditeeninduse telefoninumber ei tohiks olla kõrgendatud tasuga

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klienditeeninduse telefoninumbrile helistamine ei tohi olla kõrgendatud tasuga.
Klienditeeninduse telefoninumbrile helistamine ei tohi olla kõrgendatud tasuga. Foto: Dmitri Kotjuh

Tarbijakaitseamet selgitab lühinumbrite kasutamise reegleid, mille järgi peavad ettevõtjad lepingulistele klientidele pakkuma telefoninumbrit, mis on tarbija jaoks põhitariifiga.

Tarbijakaitseamet toob välja, et klienditeeninduse telefoninumbrile helistamine ei tohi tarbijale kaasa tuua põhitariifist suuremat väljaminekut. Seega peab tarbija saama küsimuste korral ettevõtjale helistada tavalisele laua- või mobiiltelefonile helistamisele kehtiva paketipõhise hinnaga. Ettevõtja võib kasutada ka lühinumbrit, kui sellele ei rakendu kõrgemat tasu.

Sellise nõude eesmärk on kaitsta tarbijaid täiendavate ootamatute tasude eest olukorras, kus tarbija soovib telefonitsi näiteks täpsustada lepingu tingimusi, esitada kaebust või taganemisavaldust. Lühinumber võib olla kasutuses ainult siis, kui ettevõtja tasub ise võrguoperaatori küsitava tasu ning tarbija ei pea maksma kõne eest rohkem, kui pikale numbrile helistades.

Juhul, kui oluline on numbri lihtsus ja meeldejäävus, siis on ettevõtjal võimalik valida ka lihtsalt meeldejääv pikk telefoninumber, soovitab tarbijakaitseamet. Näiteks senise lühinumbri 1234 asemel on meeldejäävaks pikaks numbriks 888 1234.

Kõrgendatud tariifidega telefoninumbrid võivad jääda infotelefoni numbriks, kust saab teavet või esitada küsimusi olukorras, mil veel lepinguline suhe puudub. Ettevõtja peab selgelt määratlema, milline telefoninumber on mõeldud tarbijatele, kes on sõlminud lepingu ja milline number on ette nähtud muudes küsimustes ühenduse võtmiseks. 

Kõrgendatud tasuga telefoninumbri juurde tuleb lisada teave kõne hinna kohta. Võimalusel tuleb telefonikõne algusesse lisada automaatvastaja tekst, milles teavitatakse tavapärasest kõrgemast tasust. Nii saavad tarbijad teha teadliku valiku millisele numbrile ja millise võimaliku tariifiga nad helistavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles