Õppurid enam uisapäisa laenu ei võta

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengid.
Tudengid. Foto: Margus Ansu / Postimees

Alates augustikuust on tuhandetel üliõpilastel ja kutseõppeasutuste õpilastel võimalik saada pankadest õppelaenu. Ehkki raha on mõeldud hariduse omandamisega seotud kulutuste katteks, ei kontrolli selle tegelikku kasutust keegi – mõni ostab tõesti õpikuid või arvuti, teine aga elab lihtsalt paar kuud mõnusat elu.

Ei tohi aga unustada, et ka õppelaen on võlg, mis tuleb kunagi tagasi maksta. Alanud õppeaastal saab õppelaenu võtta maksimaalselt 1920 eurot (vähem kui üheksa kuud kestval õppekaval keskhariduse baasil kutseõppes õppijad saavad kuni 960 eurot). Esmapilgul ei tundu see suur raha, ent kui kolm aastat järjest sama suur summa võtta, kujuneb laenuks juba 5760 eurot, hoiatab Nordea pank.

Nimetatud summa on peaaegu pool Eestis keskmisest aastapalgast. Õppelaenu tuleb tagasi maksma hakata hiljemalt aasta pärast koolist lahkumist ning selleks on aega kaks korda niipalju, kui pikk oli õppekava nominaalaeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles