Üle poolte saunasurmadest tingib alkohol

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saun.
Saun. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Soome saunas võidakse ajada temperatuur kuni 100 kraadini. Kuna saun on valdavalt hämar ruum ning põrandad on seal veest libedad, on õnnetused kerged juhtuma, eriti joobes olekus inimestega.

Igaüks teab, et joobes olekus saunarõõme nautida pole mõistlik, sest siis ei pruugi oma tegudele kõige adekvaatsemalt aru anda. Arsti ja Soome saunaliidu auliikme Lasse Viinikka sõnul kinnitab suremuse statistika, et igal aastal sureb saunas kümneid Soome elanikke, neist enam kui poolte puhul on rolli mänginud samal ajal alkoholi tarvitamine, vahendab Yle.

Lisaks sellele, et alkohol muudab inimese liigutused ja refleksid kohmakamaks, ei taju keha ka niivõrd hästi seda, kui kuum ruumis hetkel on. «Joobeseisundis olek suurendab tunduvalt õnnetuste ohtu,» ütles Viinikka ning soovitas alkoholi tarbimisele mõelda alles pärast sauna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles