Ohtlikult kättesaadav aine viib joobes lapsed üha sagedamini traumapunkti

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käte desinfitseerija sisaldab alkoholi.
Käte desinfitseerija sisaldab alkoholi. Foto: Panther Media / Scanpix

Kuueaastane Nhaijah Russell neelas koolis kolm-neli lonksu pealtnäha süütut käte desinfitseerimise vahendit, mis tekitas tal aga ohtliku joobe.

Vahend sisaldas nii palju alkoholi, et traumapunkti saabudes polnud tüdruk võimeline korralikult rääkima ega kõndima, kirjutab CNN.

Ameerikas asuva Georgia osariigi mürgitusteabekeskuse juhataja doktor Gaylord Lopezi sõnul leidub käte desinfitseerijates alkoholi 45 kuni 90 protsendi ulatuses ning isegi väike kogus – kaks-kolm lonksukest – võib tekitada alkoholimürgituse.

Värskest analüüsist selgub, et alates 2010. aastast on mürgitusteabekeskus saanud ligi 400 protsenti rohkem kõnesid juhtumite tõttu, kus alla 12 aasta vanused lapsed neelavad käte desinfitseerijat.

Ka Lopez tõdes, et lapsed tarbivad seda vahendit üha sagedamini ning satuvad seetõttu ka traumapunkti. Ta saatis isegi Georgia osariigi koolidesse kirja, kus hoiatas uue ohtliku tendentsi eest. Lopezi sõnul teevad mõned lapsed seda selleks, et jääda purju. Teised tahavad oma sõprade moodi olla ning osa lapsi peab desinfitseerijat maitsvaks. «Lapsed ei oska arvata, et see võiks neile halba teha,» tõdes ta ning lisas, et kõige ohtlikumad on laste jaoks lõhnastatud desinfitseerijad, sest need näivad lastele isuäratavad.

Ka Russelli sõnul maitses vahend hästi. «Nagu maasikas,» ütles tüdruk. Lapsega traumapunktis tegelenud doktor Chris Ritchey ütles, et lapse joove oli kaks korda kõrgem kui see, mida peetakse täiskasvanute puhul purjusolekuks. Arstidel tuli jälgida last terve öö, et märgata võimalikke märke ajutraumast, sest laps oli joobe tõttu kukkunud ja pea ära löönud. Tüdruku ema oli väga hirmul ning kartis lapse surma.

Lopez soovitab nii koolidel kui ka vanematel käte desinfitseerijad lastest eemale hoida ning kasutada puhastusvahendeid, milles pole alkoholi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles