Sügise hakul tasub kütteseadmeid kontrollida

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasipliit.
Gaasipliit. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Tehnilise järelevalve amet tuletab meelde, et eluhoonete kütteseadmeid tuleb kontrollida ja hooldada enne igat kütteperioodi, et vältida võimalikke avariisid ning kõrgeid küttekulusid.

Hoolduse õigeaegne tegemata jätmine, kütteseadme vale seadistamine ja valesti valitud kütus võivad põhjustada seadme efektiivsuse languse ning kasutusea lühenemise. Hooldamata katla kasutamine võib kergemal juhul kaasa tuua rahalise kulutuse remonttöödele, halvimal juhul aga lõppeda tulekahju ning vara hävimisega.

Kütteseadmete paigaldamisel ning hooldamisel tuleb alati järgida kasutusjuhendit ning selles toodud hoolduse sagedust. Sõltuvalt seadme liigist võib hooldustöödel vaja minna ka spetsiaalseid vahendeid, mistõttu on soovitav kaasata pädev spetsialist.

Väikekatelde ning küttesüsteemide hooldustöid võib küll ise teha, kuid kasutusohutuse ja pika ning probleemideta kasutusea tagamiseks on siiski soovitav lasta vähemalt kord aastas kütteseadme spetsialistil katel üle kontrollida ning vajadusel ka hooldus teostada. Korstna või lõõride hooldustöid võib teha ainult vastav spetsialist - andmed nende kohta on kättesaadavad kutseregistrist.

Gaasipaigaldistele (gaasitorustik ja sellega seotud ehitiste, nt gaasipliit, veesoojendi, gaasikatel, mis on statsionaarselt paigaldatud talitluslik süsteem) tuleb teostada alati kasutuselevõtule eelnev kontroll ja kasutamise ajal korraline kontroll. Gaasipaigaldised, mille töörõhk on kuni 0.1 bar ja mis on üle 15 aasta vanad ning asuvad ühiskondlikult kasutatavas hoones või kortermaja ühiskasutuses olevates ruumides (nt trepikodades), tuleb kontrolli teha iga nelja aasta järel.

Samuti tuleb iga nelja aasta tagant kontrollida gaasipaigaldisi, mille tarviti võimsus on vähemalt 120 kW ja kõigi tarvitite koguvõimsus ületab 300 kW. Sellise koguvõimsusega gaasipaigaldisi on näiteks suurtes kortermajades ja seal peab korteriühistu jälgima, et kontroll oleks õigeaegselt teostatud. Tuleb ka meeles pidada, et kontrolli ei tohi asendada korralise hooldusega.

Gaasipaigaldiste auditi tegijad on leitavad Eesti Akrediteerimiskeskuse kodulehelt, selline pädevus on praegu ainult Inspecta Estonia OÜ-l.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles