Eesti rukis osutus Milanos menukaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rukki-kuningas Hans Kruusa-
mägi oma esindusfunktsiooni täitmas.
Rukki-kuningas Hans Kruusa- mägi oma esindusfunktsiooni täitmas. Foto: Erakogu

Eestlased rääkisid maailmanäituse külastajatele Sangaste rukki ajaloost ning pakuti erinevaid rukkitooteid alates leivast ning lõpetades rukkiviinaga.

Esialgse plaani järgi pidi Eesti esindus tegema kolme päeva jooksul üheksa esitlust. «Tegelikult võeti meid seal nii hästi vastu, et esitlesime oma tooteid kõik päevad kümme tundi järjest,» sõnas Eesti Rukki Seltsi poolt Rukkikuningaks tituleeritud Lääne-Virumaa viljakasvataja Hans Kruusamägi.

Kolme päeva jooksul külastas Rukkikuninga sõnul eestlaste väljapanekut üle 4000 inimese – plaanitust kaheksa korda rohkem. Lisaks itaallastele käisid juttu ajamas näiteks sakslased, hispaanlased, aga ka lätlased. Tuldi peredega, sõpruskonniti ja üksinda.   

Põllumajandusmuuseum oli kohapeale organiseerinud ka ahju, tänu millele täitus Milano EXPO maailmanäituse paviljon korduvalt värske leiva lõhnaga. Degusteerimiseks pakuti musta leiba nii naturaalsel kujul kui ka värske kalaga. «Tore oli vaadata, kui väikesed lapsed tulid juba mitmendat korda meie laua juurde tagasi, et võtta viil rukkileiba,» lausus Hans Kruusamägi.

Väga kiiresti kadusid eestlaste laualt ka rukkiõlu ja -viin, eriti viimasest polnud välismaalased varem midagi kuulnud ja pidasid seda äärmiselt eksootiliseks maitseelamuseks.

Rukkikuninga sõnul oli eestlaste eesmärk näidata maailmanäituse külastajatele, et Eestis on rukis ja rukkitooted endiselt au sees ning rukkist saab muudki põnevat valmistada peale leiva.  

Artikkel ilmus Postimehe erilehes Maaelu Edendaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles