Kingad lagunesid silmnähtavalt

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uued kingad ei pidanud kolme kuudki vastu.
Uued kingad ei pidanud kolme kuudki vastu. Foto: Panther Media/Scanpix

Kauplejalt OÜ Flashback 27 euro eest naistekingad ostnud inimene nõuab nende eest raha tagasi, sest aprillis soetatud kingadel oli juunikuu lõpuks juba mitu defekti.

Juunis pöördus kingade ostja poe poole, sest jalatsite kummitaldade  ääred  olid  lahti  tulnud, kannaosad kõveraks kulunud ning ühel jalatsil oli tekkinud auk päkaosa sisevoodrisse, on kirjas tarbijakaitsekomisjoni otsuses.

Pood tagastas kingad ostjale ja ütles põhjenduseks, et jalatsitel ei ole tootmisdefekte.

Tarbijakaitse komisjoni hinnangul on sõlmitud müügileping ning  pooled vaidlevad üleantud kauba kvaliteedi üle. Komisjon hindas asja vastupidavust lähtudes  tavapärasest  kasutusest. See tähendab, et hinnati kasutamise võimalikkust teatava  ajaperioodi  kestel.

Samuti käib vaidlus selle üle, mis põhjusel kingad katki läksid. Tarbijakaitse komisjon nõustub  kauplejaga  selles,  et  jalatsite  kannaosa  ebaühtlane  (viltune)  kulumine  on  eelduslikult  tingitud  jalatsite  kandja  kõnnaku  eripärast.  Teiste  kahjustuste  osas  on  aga  komisjoni hinnangul tegemist  toote  puudusega.   Jalatsite  liimitud  osade  lahti  tulemine  vähese  kandmise  tagajärjel  ja  sisevoodri  läbiv  kulumine  ei  saa  olla  seotud  ebaõige  ekspluatatsiooniga;  ükski  tõend  sellele  ei  viita.        

Eelneva  alusel  on  komisjon  seisukohal,  et  lähtuvalt võlaõigusseadusele on müüja  lepingut  oluliselt  rikkunud ning kingad ostnud inimesel on õigus lepingust taganeda ja raha tagasi nõuda.

Kui vaidluse osapooled pole otsusega rahul, võivad nad pöörduda sama probleemi läbivaatamiseks ka maakohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles