Kas kloordioksiidi sisaldav hambapasta kujutab tervisele ohtu?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambapastat ei tohi alla neelata.
Hambapastat ei tohi alla neelata. Foto: Panther Media

Eestiski võib poelettidelt leida kloordioksiidi sisaldavaid hambapastasid või suupesuvedelikke, mis ei ole aga juhendite järgi tarvitades tervisele ohtlikud.

Näiteks Kaubamajas müüakse RetarDEX tootesarja, mille toimeaine on kloordioksiid. Kaubamaja Ilumaailma kaubandusjuhi Viktoria Gurjevi sõnul tehti nende toodete kohta maaletoojale täiendav järelpärimine.

Gurjev rääkis, et selle firma tooteid on Eestis müüdud juba 12 aastat ning need on mõeldud vaid välispidiseks kasutamiseks. «Samuti on toodetes niivõrd väike kloordioksiidi kontsentratsioon, et mõõdukal välispidisel kasutamisel need endast ohtu ei kujuta,» lisas ta.

Ka terviseameti kemikaali ja tooteohutuse büroo juhataja Marina Karro sõnul ei ole kloordioksiidi kasutamine kosmeetikatoodetes keelatud ja kloordioksiidi sisaldusega kosmeetikatooteid võib müüa. Ka hambapasta ja suuloputusvesi liigituvad Karro hinnangul kosmeetikatoodete alla.

«Kloordioksiid on mürgine allaneelamisel, kuid suuloputusvahendid ja hambapasta on ettenähtud suuloputamiseks ja välja sülitamiseks,» ütles Karro. Ta lisas, et enne kosmeetikatoote turulelaskmist hindab tootja kosmeetikatoote terviseohutust, võttes arvesse kosmeetikatoodete koostist, võimalikke kasutusviise ja kokkupuudet naha või limaskestaga.

Karro rõhutas, et tarbijalt oodatakse aga tootjapoolsete juhendite järgimist ning kosmeetikatooted ei ole üleüldiselt ettenähtud allaneelamiseks.

Kloordioksiidi kasutatakse tema sõnul kosmeetikatoodetes antimikroobse ja deodoreeriva toime tõttu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles