Iga rasedus võiks olla soovitud

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Täna on rahvusvaheline rasestumisvastaste vahendite päev, mil keskendutakse visioonile, et maailmas oleks iga rasedus soovitud ja oodatud.

Igal aastal on 208 miljonist rasedusest vähemalt 41 protsenti planeerimata rasedused, millest ligi pooled lõpevad abordiga. Kuigi rasestumisvastaste vahendite toime on tänapäeval väga tõhus ning ka inimeste teadlikkust nende suhtes püütakse järjepidevalt kujundada ja tõsta, on siiski aastas umbkaudu 33 miljoni raseduse põhjustajaks vahendite vale või ebaõnnestunud kasutus.

Rasestumisvastaste vahendite päeva eesmärk on tõsta noorte seas teadlikkust kõigi meetodite ja nende efektiivsuse kohta – olgu tegu mehe või naise, abielus või vallalise, seksuaalselt aktiivse või passiivse inimesega, informeeritud peavad olema kõik. 

Teadmised rasestumisvastaste vahendite kohta ning nende kättesaadavus ei ole muuseas sugugi vaid arengumaade probleem, nagu esialgu arvata võiks – kui näiteks Aafrika riikides on ettekavatsemata rasedusi 39 protsenti ning Aasia riikides 38 protsenti, siis Euroopas on sama number tervelt 44 protsenti. Takistavaid põhjuseid võib olla erinevaid, nende seas eelkõige teadmiste puudus, teenuste ja vahendite halb kvaliteet ja kättesaadavus, müüdid ja eelarvamused, hirm kõrvalmõjude suhtes, kultuurilised ja religioossed mõjud jm.

Kuna noored pole väga altid isegi lähedastele sõpradele tunnistama, et mõni seksuaalküsimus neis segadust tekitab, püütakse sel aastal neile läheneda muu hulgas trendika internetipõhise kampaaniaga #AFriendOfMine. Meeme, YouTube'i videoid ning sotsiaalvõrgustikke kasutades julgustatakse noori üle maailma jagama oma küsimusi, kogemusi ja mõtteid «sõbra nimel», kui enda oma ei julgeta tunnistada. Kampaania kutsub kogemusi jagama ning muredest rääkima anonüümsel ja pingevabal moel. Momendil pakub kampaaniapõhine kodulehekülg vastuseid näiteks noorte seas levinud müütidele, et esimest korda seksuaalvahekorras olnud neiu ei saa rasedaks jääda ning et kondoome saab taaskasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles