Tarbijakaitseamet: langenud on köögiviljade, tõusnud piimatoodete hind

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Porgandid
Porgandid Foto: SCANPIX

Tarbijakaitseamet vaatles oktoobrikuus toodete ja teenuste hindasid viies Eesti linnas ja selgus, et teenuste hinnad on püsinud stabiilsena juba pikemat aega, toidukaupade osas on toimunud nii hinnatõuse kui ka –langusi.

Hindasid võrreldes on näha, et sama linna naaberpoodides  on hinnaerinevus  sageli üle 10 krooni. Tarbijakaitseamet tõstis esile, et Kuressaares oli ühe päeva jooksul võimalik saada kilo tomateid ühest poest hinnaga 21,90 ja naaberpoest 38,90 krooni. Samasugune hinnavahe oli ka Viljandis, kus Selveris oli viinerite kilohind 44,90 krooni ja Maksimarketis 53 krooni.

Kuigi kohvi hind tegi üle-eelmisel kuul läbi hinnatõusu, siis toitlustusettevõtteid see mõjutanud ei ole. Tass kohvi on juba pikemat aega püsinud sama hinnaga. Samuti on olnud pikemat aega paigal ka taksoteenuste, iluteenuste, ujulate, keemilise puhastuse ja teiste teenuste hinnad.

Langenud on aga köögiviljade hinnad: lahtise pesemata kartuli kilo hind on septembriga võrreldes langenud 4,6 krooni peale (septembris 5,2), pestud lahtise porgandi kilo langes 5,8 kroonilt 4,7-le;, värske kurgi kilo 19,5-lt kroonilt 18,9-le ning banaani kilo 19,5-lt kroonilt 15 kroonile.

Lihatoodete osas on hinnad eelmiste kuudega püsinud samal tasemel või isegi langenud. Näiteks Rakvere Lihakombinaadi Doktorivorst, mille hind oli septembris keskmiselt 62,3 krooni, maksis oktoobris keskmiselt 56,2 kroonini.

Hinnad on aga tõusnud leiva- ja piimatoodete osas. Kui veel septembrikuus maksis Toolse leib vaatlusalustes poodides keskmiselt 7,9 krooni, siis oktoobris oli hind tõusnud pea kahe krooni võrra ehk keskmiselt 9,7 krooni. Üle kahe krooni on tõusnud ka Tallinna Peenleiva hind – septembris 9,4 krooni, kuid oktoobris juba 11,8 krooni. Hinnatõusust ei jäänud puutumata ka Kirde sai, mis maksis oktoobris keskmiselt 7,8 krooni (septembris 5,8 krooni).

Odavaim kilepakendis piim (2,5%) maksis eelmise kuu vaatluse ajal 7,9 krooni, kuid oktoobris oli keskmiseks hinnaks kujunenud 9 krooni.  Vaatlusalustest poodidest müüsid piima odavama ehk siis piimasõjaeelse hinnaga (7,9 krooni) vaid Lasnamäe Prisma ja Säästumarket Tallinnas ning Viljandis Maksimarket.

Ka 20%-lise hapukoore hind oli tõusnud (500ml) – septembris 10,6 krooni, oktoobris maksis pakk hapukoort keskmiselt 12,7 krooni. 

Tõusnud ei ole aga Eesti Juustu kilo hind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles