Sügisene mets pakub söögiks ka metsikuid toidutaimi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muidu metssigade lemmiktoiduks peetud tammetõrusid saab kasutada ka kodusel söögilaual.
Muidu metssigade lemmiktoiduks peetud tammetõrusid saab kasutada ka kodusel söögilaual. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Läänemaalane Kristi Lehtla tutvustab huvilistele metsikuid toidutaimi, mida tunneb rahvas pigem umbrohuna.

Viimased viis aastat umbrohutoitudele pühendunud Kristi Lehtla sõnul on metsad ja põllud looduslikke toidutaimi täis, sisaldades paljusid inimesele vajalikke toitaineid, vitamiine jms, mida poest saadaolevas tihtipeale ei leia, vahendab Lääne Elu.

Tema kinnitusel võib loodustaimede kasutamist toidulaual muuta igapäevaseks elustiiliks, kuid siin tuleks silmas pidada, et iga taime kasutamiseks on oma aastaaeg – näiteks kevadel lähevad salatitesse, suppidesse ja pestoks värsked lehed ja võrsed nagu naat, nõges, põdrakanep, hanemalts ja vesihein ning kõikvõimalikud söödavad õied. Lehtla iga-aastased kindlad hoidised on võilillemoos ja marineeritud võilillenupud.

Sügis seevastu on üldiselt juurte, marjade ja seente aeg – näiteks tasub siis koguda võilille- või tedremarana juuri – esimesest saab Lehtla kinnitusel edukalt võilillekohvi teha –, tammetõrusid, pähkleid ja marju ning samuti hoidistada seeni, viimaseid soovitab Lehtla hoidistamise kõrval ka kuivatada ja jahuks teha.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda Lääne Elust, kus on lisatud ka hanemaltsaseemne-peekoni quiche'i retsept.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles