Vedurijuhtide tervisenõuded muutuvad karmimaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vedurijuht Priit Jaaniste.
Vedurijuht Priit Jaaniste. Foto: Margus Ansu

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi eelnõuga tiheneb vedurijuhtide tervisekontrolli sagedus ning raudteetöötajate tervisenõuded ja -kontroll laienevad ka reisirongide klienditeenindajatele, vahendas BNS.

Vastavalt Euroopa Liidu nõuetele peavad vedurijuhid, nende abid ja eriveeremi juhid läbima tervisekontrolli kolme aasta tagant kuni isiku 55. eluaastani ja sealt edasi igal aastal. Seni kontrolliti vedurijuhtide tervist sõltuvalt vanusest viie ja kolme aasta järel või igal aastal.

Terviseuuringute käigus tuleb anda hinnang ka narkootiliste ja psühhotroopsete ainete ning alkoholi tarvitamisele, mis võib kahtluse alla seada isiku sobivuse vastavaks tööks, seisab eelnõu seletuskirjas.

Samuti tuleb vedurijuhtide, abide ja eriveeremi juhtide tööleasumisele eelneval tervisekontrollil teha elektrokardiogramm (EKG) ning perioodilisel kontrollil alati, kui isik on üle 40 aasta vana. Teistele raudteetöötajatele EKG tegemise nõuet ette ei nähta.

Kuna reisirongis ei ole enam vedurijuhi abi, siis täidab tema funktsioone vajadusel klienditeenindaja ning seetõttu tuleb ka nende isikute tervisliku seisundi kontrolli kaudu anda hinnang nende tööle sobivusele.

Praegu reisirongi klinditeenindajalt tervisekontrolli ei nõuta, kuid kuna neil on hädaolukorras kanda oluline roll, peab ka nende tervise vastavust nõuetele kontrollima.

Eelnõu muudatused toovad kaasa raudtee-ettevõtjatele mõningaid täiendavaid kulusid, kuna klienditeenindajad tuleb edaspidi suunata vastavalt töötaja vanusele regulaarselt tervisekontrolli ning see kulu jääb ettevõtja kanda. Raudteetöötaja tervisekontrolli hind on ligikaudu 60 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles