Jälgimisseade võimaldab vanematel vaadata pilte lapse tegemistest

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jälgimisseadmega saab määrata lapse asukohta ning vaadata, mida laps näeb.
Jälgimisseadmega saab määrata lapse asukohta ning vaadata, mida laps näeb. Foto: SCANPIX

Jaapani teadlaste leiutatud seade võimaldab lapsevanematel jälgida, mis nende lapsega toimub. Seadmega saab määrata lapse asukohta ning jälgida ka seda, mida laps näeb ning milline on tema pulss.


Lapse tavapärasest suurema südame löögisageduse korral teeb see pildi sellest, mida laps sel hetkel näeb ning edastab tehtud ülesvõtte e-kirja teel vanematele, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator New Scientisti.

Seadme leiutanud Tsukuba ülikooli teadlaste rühma juhtinud Seung-Hee Lee sõnul võimaldab selle kandmine tuvastada näiteks koolikiusamist. Samuti annab see teada, kui laps on teatud aja teiste sama seadmega varustatud lastest eemal olnud.

Salasõnaga kaitstud veebileht võimaldab vanematele ligipääsu lapse tegevuste loetelule ja päeva jooksul tehtud fotodele.

Testimise käigus lasti 97 grammi kaaluvat seadet paar tundi nädalas kanda kümnel 2-6-aastasel lapsel. Sarnaselt tavalise kaameraga on see varustatud kiirendusmõõturi ja güroskoobiga. Güroskoop on kiiresti pöörlev jäik keha, mille pöörlemistelje asend ruumis võib muutuda ning seda kasutatakse ka GPS-seadmete juures vastuvõtja ja digitaalse kompassina. Südame löögisageduse andur asub riiete all. Ühtlasi on see ka värvikirev seadme, mis lastele meeldib.

Lee sõnul on seade osutunud vastupidavaks ning suudab vastu pidada ka laste mänguhoogude käigus esinevatele põrutustele. Tema sõnul oli teadlaste jaoks oluline, et seade oleks kerge ja ei segaks laste tegutsemist, ning et lapsed oleks nõus seda kandma.

Elektromagnetlainete võimaliku negatiivse mõju vähendamiseks on Jaapani teadlaste loodud seade konstrueeritud nii, et see edastab tavalise keskmise mobiiltelefoniga võrreldes ainult sajandiku võrra signaale.

Seadme leiutanud teadlaste rühma liikme Masatoshi Hamanaka sõnul on signaalid küll nõrgad, kuid see oligi eesmärgiks, et vältida tervise kahjustamist. Nõrkade signaalide kasutamine tähendab seda, et lasteaia ümber peaks olema 30 translatsioonipunkti ning 18 saatjat.

Hetkel on iga seadme omahind umbes 14 000 krooni. Samas on odavamate sensorite kasutamisega võimalik seadme hinda poole võrra vähendada. Lee arvates saaks seadet kasutada ka dementsuse all kannatavate inimeste puhul.

Probleem privaatsusega

Jaapani Tama naisteülikoolis lasteohutust uuriva teadlase Kenji Kiyonaga sõnul riivab see tehnoloogia eraelu puutumatust, kuid vaatamata sellele võetakse see tema arvates Jaapanis lähiaastatel kasutusele.

Tema sõnul on privaatsuse tase Jaapanis madal, kuid USAs või Euroopas võivad sellelaadsed laste jälgimisseadmed seevastu põhjustada palju rohkem vaidlusi. Kuigi jälgimist võimaldav rihm on kerge, võib see tema sõnul lapsele siiski ängistavana tunduda.

Lee vaidles sellisele kriitikale vastu ning väitis, et enamik lapsevanematest teeb lapse privaatsuse ja ohutuse vahel valides valiku viimase kasuks. Ta lisas, et lapse jälgimist võimaldav rihm on disainitud nii, et lapsel oleks seda mugav kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles