Kohalikud omavalitsused rikuvad teabe avalikustamise nõudeid

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omavalitsuste veebilehtede valgusfooriseire tõi esile olulisi puudujääke teabe avalikustamisel.
Omavalitsuste veebilehtede valgusfooriseire tõi esile olulisi puudujääke teabe avalikustamisel. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Andmekaitse inspektsioon viis läbi traditsioonilise kohalike omavalitsuste veebilehtede püsikontrolli, mille hulka kuulusid kõik 213 kohalikku omavalitsust ja selle käigus avastati olulisi puudujääke teabe avalikustamisel.

Kõige teravamalt oli märgatud seda, et osades omavalitsustes ei osata hinnata, kas dokument sisaldab piiranguga teavet või mitte. Seetõttu esines dokumendiregistrites palju dokumente, millele oli kehtestatud juurdepääsupiirang, aga mis piiranguga teavet ei sisaldanud.

Samuti oli avalikult nähtavad mitmed dokumendid, mis sisaldasid piiranguga teavet. Mõned omavalitsused olid jätnud piirangu panemata kohtudokumentidele, mis sisaldasid infot eestkoste määramise kohta ja muid perekonnaelu üksikasju. Delikaatseid isikuandmeid ehk neis sisalduv teave riivas oluliselt kellegi eraelu. Inspektsiooni seisukohalt on sellise info avalikustamine dokumendiregistris lubamatu ja taoline teguviis on karistatav.

Mõningane segadus valitses ka kommunaalteenuseid puudutava teabe kuvamisel, kus korrektselt oli teave avaldatud ainult 73 omavalitsusel. Sageli oli teave vananenud, hinnad esinesid mõne puhul veel kroonides, samuti puudusid lingid või oli lingi all vale dokument.

Kontrolli käigus vaadeldi kokku üheksat erinevat teavet: volikogu protokollide leitavust, teavet kommunaalteenuste osutamise kordade ja hindade kohta, eelarvet, palgajuhendeid, teavet sotsiaaltoetuste maksmise kohta ja taotlemise blankette, juurdepääsu võimaldamist piiranguta e-kirjadele, dokumendiregistris AK dokumentidele piirangute märkimist, privaatsuspoliitika olemasolu ja teavet avalike ürituste kohta.

Iga teabevaldkonna eest oli võimalik saada üks punkt. Inspektsioon hindas teabe olemasolu veebilehtedel traditsiooniliselt valgusfoori värvidega: rohelise värvi said omavalitsused, kes kogusid kokku kaheksa kuni üheksa punkti.

Andmekaitse inspektsioon hoiab omavalitsustel pidevalt silma peal, kuna omavalitsustes ja nende hallatavates asutustes liigub olulisel määral paljusid inimesi puudutavat tundlikku teavet. Inspektsiooni andmeil avanes kõige parem üldpilt sotsiaalteenuste ja taotluste vormides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles