Eurosaadikud nõuavad eestlaste sepatööle ja ravimudale kindlamat kaitset

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaa Seppade tööd
Saaremaa Seppade tööd Foto: Peeter Langovits/Postimees/Scanpix

Täna andsid Euroopa Parlamendi saadikud heakskiidu mitteseadusandlikule resolutsioonile, millega soovitakse laiendada geograafilise tähise kaitset ka sellistele kohalikele tööstus- ja käsitöötoodetele nagu Eesti puhul näiteks Saaremaa Seppade sepatöö ja Haapsalu ravimuda.

«Geograafilise tähise kaitse laiendamine mittepõllumajanduslikele toodetele on positiivse mõjuga nii tarbijatele kui tootjatele, olles kasulik nii turismi, kultuuri, tööhõive kui ka kaubanduse seisukohast,» sõnas Eesti eurosaadik Urmas Paet. Resolutsioonis kutsutakse Euroopa Komisjoni esitama viivitamata seadusandlik ettepanek, mille eesmärk on mittepõllumajanduslikele toodetele – näiteks keraamika, marmor, pits, kangad, ehted ja vääriskivid – kohaldatava geograafilise tähise kaitse ühtse Euroopa süsteemi loomine.

Saadikute kinnitusel on seos toote ja tootmiskohaga vältimatult vajalik, et oleks võimalik teha kindlaks oskusteave ja osutada toote kvaliteedile, ehtsusele ja omadustele. Selline tähis aitaks väärtustada kohalikke tööstus- ja käsitöötooteid, toetada kohalikku majandusarengut ja tööhõivet, edendada turismi ning suurendada tarbijate usaldust, kaitsta kultuuripärandit ja säilitada traditsioonilist oskusteavet.

Geograafiliste tähiste nõuetekohane kaitsmine võib tuua märkimisväärset kasu väike- ja keskmise suurusega ettevõtetele ja ELi piirkondadele.  ELi tasandi süsteem võimaldaks ELil saavutada rahvusvahelistel kaubandusläbirääkimistel selliste Euroopa päritoluga toodete jaoks samasuguse kaitse ka väljaspool ELi, leiavad saadikud vastuvõetud resolutsioonis.

Samuti oleks saadikute arvates võimalik tähisega suurendada tarbijate usaldust märgistatud toodete vastu, mis aitaks tõhusalt võidelda võltsimise, geograafilise tähise nimetuse väärkasutamise ja muude ebaausate tavade kasutamise vastu.

ELi tasandil reguleeritakse teatud geograafilist päritolu või traditsioonilisel meetodil valmistatud põllumajandustoodete geograafilise tähise kaitset. Selline kaitse ELi tasandil ei hõlma hetkel mittepõllumajandustooteid, kuigi vastav seadusandlus kehtib 15 liikmesriigis.

Traditsioonilisi teadmisi ja valmistamismeetodeid on kasutatud näiteks Calais' pitsi, Böömi kristalli, Šoti ruudumustri, Carrara marmori või Meisseni portselani puhul. Euroopa Komisjon on juba tuvastanud üle 800 toote, mis võiksid sellisest märgistusest kasu saada. Nende hulgas on ära toodud ka Haapsalu ravimuda ja Saaremaa Sepad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles