Näpunäited, kuidas ratast talveks ette valmistada

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viis näpunäidet, kuidas ratas talveks ette valmistada ja ühtlasi varaste eest kaitsta.
Viis näpunäidet, kuidas ratas talveks ette valmistada ja ühtlasi varaste eest kaitsta. Foto: Bike ID

Enne jalgratta sügisel talvekorterisse ära paigutamist tuleks mitmetele pisiasjadele tähelepanu pöörata, et ratta hea seisukord säiliks ja et see oleks kevade saabudes valmis erinevaid marsruute läbima.

Viit näpunäidet jagab Bike-ID turundusjuht Kadi-Riin Leisalu. Ta selgitas, kuidas ratas enne keldrisse, garaaži või panipaika ära panemist korda teha, et tagada korras jalgratas kevadel sõitmiseks.

Kontrolli rehvide seisukorda

Ole veendunud, et ratta rehvides oleks soovituslik rehvirõhk. Soovituslikku rehvirõhu leiad rehvi välisküljelt. Eriti tuleks sellele tähelepanu pöörata siis, kui ratas jääb talveks ratastele seisma (mitte ei riputata lae alla või seinale). Peale pikaajalist seismist on tühjadel rehvidel oht, et rehvi välisküljed saavad viga ja teatud juhtudel võib see lõppeda rehvi lõhkemisega. 

Pese ratas puhtaks

Kuigi survepesuriga pesemine on mugav ja kiire, võib see rooste tekkimise tõttu pesijale hoopis lisaprobleeme tekitada. Ennekõike on ohustatud laagrid ja amordid. 

Kõigepealt tuleks ratas voolikust tuleva kerge surveveega puhtaks lasta ja seejärel harjaga suurema pori eemaldada. Peale seda tuleks ratas švammi ja sooja vee ning Fairy lahusega puhtaks pesta, lasta mõned minutid seista ja seejärel voolava veega ratas loputada.

Järgmisena võiks harja või pintsli abil eemaldada keskjooksu juurest, hammasratastelt, ketilt ja teistelt pisidetailidelt kinni jäänud mustuse. Lõppviimistluseks tasub ratas veega loputada ja kuivatada põhjalikult.

Õlita trossid ja kett

Selleks, et vältida roostet ketil või trosside halba seisukorda kevadel, soovitame need enne uut kevadet eelnevalt õlitada. 

Tühjenda pudelid

Eemalda kõik vee ning spordijoogi pudelid rattalt ja rattakottidest. Tühjenda need kõikidest jääkidest, mis sinna sõitude järgselt on jäänud ning pese korralikult puhtaks. Seejärel veendu, et pudelid saavad hingata, sest muidu ei kuiva need põhjalikult ära.

Kanna jalgratas tasuta rattaregistrisse

Rattaid varastatakse keldrist, garaažist, kõrvalhoonest või trepikojast ning 37 protsenti rattavargustest pannakse toime avalikus kohas.

Euroopas varastatakse üle 3,5 miljoni ratta aastas. Sellise kurvale statistikale lõpu tegemiseks on loodud tasuta üleeuroopaline rattaregister.

Ratas registrisse kandmine tõstab märgatavalt võimalust varastatud ratas tagasi saada, sest Bike-ID teeb koostööd Eesti politseiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles