Kokad pipardavad kvaliteetse pipra kasutamisel

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pipraveski.
Pipraveski. Foto: SCANPIX

Pipra sortidest ja kvaliteedist teatakse üsna vähe, näiteks ainult kuus protsenti Rootsi ja Inglismaa kokkadest väitis, et neil on väga head teadmised erinevate piprasortide kohta, selgus Santa Maria uuringust.

Santa Maria Foodservice Baltikumi müügijuht Piret Ahuni sõnul on kõige suurem valearvamus see, et kõik piprad on ühesugused, mida võib märgata nii kodukokkade kui professionaalide seas. «Kuigi inimesed kasutavad kümnest roast kaheksas pipart ja seda peetakse tähtsaks komponendiks toitude maitsestamisel, teatakse erinevatest pipardest ning nende omadustest vähe.»

Ahun lisas, et kala, liha või juurviljade kvaliteedile ja päritolule pööratakse suurt tähelepanu, kuid maitseainete, sealhulgas pipra, kvaliteedile väga vähe. «Kõige kvaliteetsemaks peetakse Tellicherry musta pipart, millel on teistest pipardest laiem aroomispekter, selle olemasolust aga palju ei teata ja seda kasutakse vähe,» selgitas Ahun.

Ka vabakutselise koka ja fotograafi Johannes Hõimoja hinnangul ei oska kokad sageli pipra kvaliteeti hinnata. «Kvaliteedi mõttes ei anna võrrelda värskelt purustatud musta pipart eelnevalt jahvatatud või purustatud musta pipraga,» ütles Hõimoja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles