Kilekottide tasu on tõuganud britid ostukärude vargusele

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suuremates briti supermarketites kehtestati viiepennine kilekottide tasu.
Suuremates briti supermarketites kehtestati viiepennine kilekottide tasu. Foto: Chris Radburn/PA Wire

Hiljuti suuremates briti supermarketites kehtestatud õhukeste kilekottide viiepennine tasu on pannud inimesi võtma ette äärmuslikke abinõusid, et selle tasumist vältida.

Selliste juhtumite hulka kuuluvad näiteks ostukärude kojuviimine ja korduvkasutatavate kottide varastamine, vahendab Telegraph britte tabanud meelehärmist ülevaadet andes. Allpool on toodud noppeid markantsematest näidetest, milleni kilekotitasu vältimine on britte viinud.

1. Ostukeeld

Sagedane Asda supermarketi klient Delroy Hilton (46) sai supermarketist otseselt ostukeelu, kuna hakkas vaidlema müüjatega, kes ütlesid, et ta peab nüüdsest õhukese kilekoti eest maksma viis penni. Briti ajalehe The Sun väitel olid kaupluse müüjad nii kaua, kui mees viis ostukorviga asjad oma autosse, tühjendanud need kilekotid, millesse ta oma ülejäänud asjad oli pakkinud pärast selvekassa kasutamist Sheldonis Birminghami maakonnas.

Pärast intsidenti paluti mehel kauplusest lahkuda ning järgmisel päeval öeldi talle, et talle on kehtestatud müügikeeld, kuna ta kasutas vaidluse ajal ebatsensuurset kõnepruuki. Supermarketi kinnitusel olevat mehe näol tegemist ainukese kliendiga, kes avaldas meelehärmi hiljuti Suurbritannia suuremates supermarketites kehtestatud kilekotitasu üle, ning selline keeld kehtestatakse kliendile ainult viimase hädaabinõuna.

2. Ostukäru varastamine

Failsworthis Manchesteri maakonnas elav Paul Griffiths sai suure tähelepanu osaliseks pärast seda, kui postitas Twitterisse pildi ostukärust, mida ta oli viiepennise kilekoti tasu vältimiseks sõna otseses mõttes poest varastanud, et ostetud kaupu koju tuua. Pärast seda, kui teised sotsiaalmeedia kasutajad hakkasid teda sellepärast hurjutama ja tema käitumise eetilistele aspektidele tähelepanu juhtima, sõnas mees, et tegemist oli olnud üksnes naljaga.

3. Pahased väikeste kaupluste peale

Kuigi terve rida supermarketeid kehtestas viiepennise kilekotitasu seetõttu, et tegemist on seadusega neile pandud kohustusega, hakkasid seda õhukeste kilekottide eest lisatasu küsima ka need kauplused, millele see kohustus ei laiene – nimelt on see kohustus ainult nendes supermarketites, kus on tööl üle 300 inimese. See on näiteks välja vihastanud Shelli tankla ja kosmeetikapoe Body Shop külastajad.

4. Puu- ja juurviljakottidele jookstakse tormi

Selleks, et vältida raha eest kilekoti ostmist, on hakatud massiliselt pakendama ostetavaid asju nendesse õhukestesse kilekottidesse, mis tavaliselt seisavad puu- ja juurviljalettide juures, mistõttu on mitme kaubandusketi töötajad hakanud tegema sotsiaalmeedias ähvardusi, et kui see laine jätkub, siis hakatakse ka nende eest tasu küsima.

5. Asuvad teatud kauplusekette boikoteerima

Sagedane Sainsbury kaupluste klient Adrian Wooldridge otsustas pärast seda, kui tema käest küsiti kaupluses kilekoti eest viit penni, et protesti märgiks lõpetab ta kaupluseketis ostlemise täielikult. «Ma parem viin oma raha mujale,» märkis pettunud britt oma Twitteri postituses.

6. Turvakleebised ka kilekottidele

Tesco otsustas oma Londoni kaguosas Surrey Quays’ asuva kaupluse kilekottidele varguste vältimiseks turvakleebised külge kleepida. Küll pandi need selvekassade juures asuvatele mõnevõrra tugevamatele kümnepennistele kilekottidele.

Kauplust tihedalt külastav Peter Young (29) läks sellest nii pöördesse, et postitas sellest samuti pildi Twitterisse ja küsis Tescolt, miks nad midagi sellist teevad. Tema jaoks tundus uskumatu, et inimesed, kes püüavad hiljuti kehtestatud viiepennist tasu vältida, on valmis kilekotivarguseks. «Ma ei saa aru, miks inimeste jaoks viie penni maksmine nii ülejõu käiv – kellel siis ei juhtu seda taskus olema?» märkis ta, lisades, et maksab seda heameelega.

Küll aga on Tesco kaupluseketi juhid pärast selle juhtumi avalikuks tulemist tunnistanud, et kilekottide turvamärgistamise näol oli tegemist veaga.«Me oleme omalt poolt teinud kõik, et kilekotitasul oleks klientidele võimalikult vähene mõju, antud juhtum oli viga – sellel tootel ei peaks olema turvakleebiseid, nentis Tesco pressiesindaja.

7. Kaval viis raha teenida

Birminghami lähedal Kings Nortonis elav James Burrow otsustas tekkinud olukorra enda kasuks tööle panna ning pakub brittide Osta.ee keskkonnas Gumtree sadat kasutatud kilekotti kokku kõigest kahe naela eest. «Müün oma kilekottide kogu – valdavalt Tesco kotid – 2,5 penni eest tükk, mis on pool sellest hinnast, mida supermarketid kilekoti eest küsivad,» seisis ettevõtliku mehe kuulutuses, kus ta lisas, et tegemist on heas korras kilekottidega, mida on vähe kasutatud.

Briti supermarketite kilekotid, mida enam tasuta ei jagata.
Foto: Chris Radburn/PA Wire
Briti supermarketite kilekotid, mida enam tasuta ei jagata. Foto: Chris Radburn/PA Wire Foto: Chris Radburn/PA Wire/PA Images
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles