Soome politsei jahib alla kuueeuroste pitsade müüjaid

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõiki seadusi järgides peaks pitsa Soomes maksma vähemalt 6,5 eurot.
Kõiki seadusi järgides peaks pitsa Soomes maksma vähemalt 6,5 eurot. Foto: Soome politsei Facebooki leht

Osana varimajanduse vastasest võitlusest on Soome politsei võtnud luubi alla ka odavate pitsade müüjad.

Soome politsei palub kodanikelt vihjeid pitsapoodide kohta, kus saab pitsatooted kätte alla kuue euro eest, vahendab Yle Uutiset. Peamiselt on tegu küll sotsiaalmeedia kampaaniaga, mis on soomlastes palju vastakat reaktsiooni tekitanud, kuigi politsei sõnul aitab see väga oluliselt kaasa varimajandusega võitlemisele juba rohujuure tasandil.

«Kui pitsasid müüakse kõiki seadusi järgides, siis ei ole võimalik, et nende hind jääb alla kuue euro,» selgitas Minna Immonen Uusimaa politseijaoskonnast. Vihjeid selliste pitsapoodide kohta saab postitada nii Soome politsei veebilehe kaudu kui ka sotsiaalmeedia vahendusel.

Esmaspäeval sotsiaalmeedias ringlema hakanud üleskutse on tekitanud paljudes soomlastes segadust, kuna arvatakse, et majanduskuritegusid uurivate politseinike Anne ja Jutta postituse näol on tegemist naljaga. Immoneni sõnul on tegemist aga täiesti ametliku kampaaniaga ning antud politseinikud töötavad temaga koos.

3,9-eurostele pitsadele tehti juba lõpp

Veel järgmised paar nädalat kestva kampaania eesmärk on kaasata avalikkust võitlusse varimajandusega. Seetõttu tundub politsei esindajatele soomlaste vastureaktsioon pitsapoodide vihjete osas arusaamatu, kuna odavamad pitsad tähendavad samaaegselt ka riigile laekumata jäänud maksutulu, mis võib küündida miljonitesse eurodesse.

«Me eesmärgiks on tuletada inimestele meelde, et odav hind ei ole ainuke varimajanduse märk – näiteks, kui nad ei saa toidu ostmisel tšekki, siis tuleks ka selles näha viidet maksudest kõrvale hiilimisest,» nentis Immonen. Ta rõhutas, et kuigi odav pitsa võib tunduda hea lahendusena tarbijale – eriti olukorras, kus toidukaupade hinnad juba on liiga kõrged –, annab see võimaluse osal ettevõtjatel edukalt maksudest kõrvale hiilida.

Politsei järelevalve tulemusena on juba paljud pitsapoed pidanud kohendama oma menüüd ja eemaldama sellest kõige odavamad artiklid. Immomeni sõnul oli odavaim pitsahind, millega nad kokku puutusid, 3,9-eurone pitsa Pasila piirkonnas Helsingis.

Oma varimajanduse vastase kampaania illustratsiooniks on Soome politsei koostanud ka graafiku, kus toob täpselt välja, milline peaks olema pitsa hind, kui selle tootja on selle pealt maksnud ka kõiki seadusega nõutavaid makse.

Sellel on välja toodud, et koostisosad maksavad ühe kolmandiku pitsa hinnast, 36,5 protsenti peaks minema töötajate palkadele, 11,5 protsenti käibemaksule, 9,6 protsendi renditasudele ning ülejäänud 8 protsenti muudele maksudele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles