Kuusakoski julgustab romu taaskasutuseks tooma

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuivõrd sundkindlustus annab lootust romusõidukite arvu vähenemiseks, julgustab vanametalli jäätmekäitleja AS Kuusakoski sõidukõlbmatuid autosid tooma nende esindustesse.

Autolammutuse töökojad on tegelikkuses huvitatud vaid sellistest töötavatest autoosadest, mida on võimalik paigaldada praegu liikluses olevatele autodele. Tõsiasi on aga see, et paljud romusõidukid on jäänud ajale jalgu ning paarikümne aasta vanuse sõiduki osade järgi on vajadus peaaegu olematu. Näiteks selgus paari Kuusakoski poolt tehtud telefonikõne järel, et lammutused ei ole huvitatud 1989. aasta Ford Sierrast ega ka Žigulist.

Vanametalli kokkuostval AS-l Kuusakoski on Eestis ainulaadne metalliveski ehk nn autopurusti, mis võimaldab pakkuda suurt romudest tulnud materjalide taaskasutamiseprotsenti. Õige töötlemise korral saab taaskasutada 95 protsenti romust ning autopurusti võimekus on jahvatada tunnis 30-40 autot.

Romudest tulnud vedelikud antakse üle ohtlike jäätmete käitlejatele ning akud, rehvid, must ja värviline metall suunatakse taaskasutusse. Kergetest materjalidest hakatakse tootma jäätmekütust. Võrdluseks: autolammutused eemaldavad autodelt huvipakkuvad osad, kuid see, mis saab allesjäänud autoosadest, jääb kahjuks enamasti avalikkuse eest peitu.

AS Kuusakoski paneb Eestimaa autoomanikele südamele astuda keskkonnasõbralik samm ning anda oma vanale romule võimalus uueks eluks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles