Uuring: Soome kolitakse armastuse, mitte töö pärast

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamik sisserändajatest elab Helsingis või selle ümbruses
Enamik sisserändajatest elab Helsingis või selle ümbruses Foto: Caro / Andree Kaiser

Soome statistikaameti uuringust selgub, et alla viiendik tulijatest kolib töö pärast ning enam kui pooled uustulnukad teevad seda armastuse pärast.

Enam kui poolte Soome kolijate põhjus on romantiline või muu lähisuhe, teatab Yle. Kümnendik tuleb õpingute pärast ning sama suurusjärgu moodustavad ka sõjapõgenikud.

Eile avaldas Soome statistikaamet esimese uuringu, mis käsitles sisserändajate kolimise põhjuseid ja motivatsiooni. Uuring hõlmas ka neid, kes kolinud Soome teistest Euroopa liidu riikidest.

Alla viiendiku uuringus osalejatest väitis, et tuli tööd otsima ning kümme protsenti oli enda sõnul põgenenud sõjakoldest.  Kaheksa protsenti osalenutest oli tulnud muudel põhjustel – sooviti üles leida kaugeid sugulasi või oli tegemist turistidega, kes tulid ja enam ei lahkunud.

Kaks kolmandikku armastuse või pere pärast tulijaid olid naised, meeste ankeetides figureeris see põhjus harvem. 24 protsenti perekondlikel põhjustel tulijatest olid riiki saabunud 15-aastaselt või nooremalt, täiskasvanute seas esines seda põhjust 47 protsendil vastanutest.

Enam kui pooled sisserändajatest elavad Helsingis, Espoos ja Vantaal ning neid ümbritsevates maakondades. Iga neljas Soome kolinu elab mujal Lõuna-Soomes ning vaid kümme protsenti immigrantidest on kolinud Põhja- või Ida-Soome.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles