Välismaale tööle? Ole tark ja terane!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome on paljude eestlaste jaoks unelmate maa.
Soome on paljude eestlaste jaoks unelmate maa. Foto: SCANPIX

Piimajõed ja pudrumäed, tuhanded eurod ja rohelisem muru – nii tundub sageli Eestist välismaale tööleminek. Ka piiri taga elavad eestlased on kodumaal käies vahel napisõnalised, ikka räägitakse pigem edulugusid kui seda, kui palk jäi saamata või ootamatult selgus, et ka välismaal võid sa just eestlasest firmaomaniku käest kõige rohkem petta saada.Oma kogemusi jagab Soomes elav Merike Mikk.

Esimene reegel välismaale töölekippujale – loe, loe ja veelkord loe. Otsi materjale internetist, käi läbi nii ametlikud kui mitteametlikud soovituste leheküljed. Tee nimekiri nendest Facebooki gruppidest või inimestest, kes sellel Sinu unistustemaal juba töötavad ja elavad. Vahel võib ootamatult komistada mõne blogipidaja otsa, kes kirjutab detailse täpsusega, mismoodi Su uues koduriigis elukoha ja tööga seotud asjaajamised käivad. Elukoht on sama oluline kui töökoht, silla all magades on väga raske hommikul töö juures värske välja näha.

Teine reegel – õpi keelt. Kui sul tekivad probleemid ja sul lihtsalt ei saa kellegagi puuduliku keeleoskuse tõttu suhelda, võid olla päris tõsiste probleemide ees. Kui unistad Ameerikast või Austraaliast, siis panusta inglise keele õppimisele. Kui oled nõus Soomes koristaja olema, siis ka sel juhul on vaja teada minimaalselt 500-1000 sõna. Näiteks tere, head aega, kus on? Kust saan? Millal lõuna on? Millal saan töölepingu?, lisaks ametiga seotud sõnavara: mopp, ämber, lapp, puhastusvahend, tolm, pori, uksematt, koristuskäru, pidur, uksepiit, koridor, kabinet, wc jne.

Kolmas reegel – ole julge ja võib-olla isegi veidi hulljulge. Mitte keegi meist ei tea ette, mis elus juhtub. Kui oled otsustanud välismaale tööle minna, siis mine. Mõtle peas läbi kõikvõimalikud variandid, kõige hullemast kõige positiivsemani. Elu näitab, et tegelikult lähevad kõik asjad omamoodi, aga sa pead väljakutseteks ja äkilisteks ootamatusteks hingeliselt valmis olema. Otsi Google kaudu võimalikult palju taustinfot oma tööandja kohta. Kui infot ei ole või see on aegunud ja pigem kuskil vestlusfoorumites kui ametlikul kodulehel, on ka see kahtlane. Nagunii juhtub hoopis selliseid asju, mille peale sa ise ei tulnudki – näiteks su tööleping ei vasta ühelegi seadusele või sa oled ise millesti valesti aru saanud. Või veel lihtsam – see, millest räägiti, ei vasta lihtsalt tõele ja sa ei saa selles algselt unistuste töökohana tundunud paigas enam päevagi jätkata.

Neljas reegel – ole valmis üksinduseks. See on ime, kui keegi annab Sulle võõras riigis tasuta öömaja või aitab paberite kordaajamisel. Sa pead ise teadma, kus elama hakkad ja mis saab juhul, kui tööandja Sind petab või teda polegi üldse olemas. Või mis saab juhul, kui sulle sõidab näiteks auto otsa või lööb välja mõni ootamatu haigus? Kogu raha ja ole valmis, et välismaal tuleb ootamatuid kulutusi. Esimene palk tuleb reeglina kahe nädala või kuu aja pärast, aga ka sinnamaani pead hakkama saama – maksma eluaseme eest, tasuma näiteks internetiühenduse eest tagatisraha ja ... süüa tahaks ju ka.

Viies reegel – ära tee mingeid ettemakse. Ei sellele, kes lubab sul kohapeal asjaajamisel aidata ega ka elamise eest. See võib olla kaotatud raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles