Lääne lennufirmad kärbivad Venemaa lende

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Airberlini värvides Airbus õhku tõusmas.
Airberlini värvides Airbus õhku tõusmas. Foto: airberlin.com

Saksa odavlennufirma airberlin teatas eile, et lõpetab lennud Venemaale. Moskvasse lendamise lõpetamisest teatas äsja ka SAS, varem on Vene lende kärpinud või lõpetanud Air France, Lufthansa, Easyjet ja Cathay Pacific.

Airberlin lendab praegu Berliinist Moskvasse ja Kaliningradi ning Düsseldorfist Moskvasse. Lennud lõpetatakse jaanuaris ja selle otsuse põhjus on vähenenud reisijate arv. Tõsises kahjumis (miinus veerand miljardit eurot vaid tänavu esimesel poolaastal) odavlennufirma on kärpimas kulusid ja tõmbamas oma lennuvõrku kokku ka mujal.

Venemaa lennundusregulaatori Rosaviatsija teatel on reisijate arv Venemaa ja teiste riikide vahelistel lendudel vähenenud 13,6 protsenti, võrreldes tänavuse aasta esimest kaheksat kuud mulluse sama perioodiga. Kogu reisijate arv on kasvanud 0,4 protsenti, seda kasvu tõttu nii Venemaa siselendudel kui ka lendudel teistesse majandusühenduse riikidesse.

Reisijate vähesuse tõttu sulgeb ka Skandinaavia riikide ühine lennufirma SAS lennuliini Kopenhaageni ja Moskva vahel. «Meil on olnud väga kehv kasv Moskvas, mis tähendab, et me ei saa seda liini alles hoida,» ütles lennufirma pressiesindaja Trine Kromann-Mikkelsen Taani lennundusuudiste portaalile check-in.dk. Tema sõnul jäävad esialgu siiski alles Kopenhaageni-St. Peterburgi ja Stockholmi-Moskva lennud.

Reisijate vähesuse tõttu on lende Venemaale kärpinud ka suured ELi firmad nagu Lufthansa ja Air France.

Lisaks majanduslikele põhjustele, nagu rubla kursi kukkumine ja Venemaa majanduslik madalseis, kärbivad ELi lennufirmade reisijate arvu Venemaad välismaaga ühendatavatel liinidel ka poliitilised sammud. Nimelt on NewEurope'i andmeil Venemaa ametnikel nüüd keelatud lennata ELi lennufirmadega, kui samasse sihtkohta on võimalik saada ka Vene või sõbraliku naaberriigi (Valgevene, Kasahstan, Armeenia ja Kõrgõzstan) lennufirma lennuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles