Viis nõuannet targalt tarbimiseks

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiglase kaubanduse nädal propageerib targalt tarbimist.
Õiglase kaubanduse nädal propageerib targalt tarbimist. Foto: Marianne Loorents

Täna algaval õiglase kaubanduse nädalal on võimalus osta tooteid, mille valmistamisel on keelatud näiteks keskkonna ekspluateerimine.

Kümme aastat on õiglase kaubanduse nädal tuletanud inimestele meelde, et igapäevased ostuotsused mõjutavad ja muudavad elusid ja keskkonda. Seega on oluline, et need otsused oleksid läbimõeldud ja eetilised. Kui tarbimisharjumused vajavad muutmist, on mõned soovitused targalt tarbimiseks.

Võimalus on vähem tarbida ja ostetut teistega jagada ja seetõttu aitab ostetud tooteid jagada näiteks Toidupank.

Õiglase kaubanduse ehk Fairtrade märk tootel tagab paremad majanduslikud ja sotsiaalsed tingimused Aafrika, Aasia ning Kesk- ja Lõuna-Ameerika talunikele ja töölistele. Eestis on kohv, tee, suhkur ja muu õiglase kaubanduse märgistusega tarbekaup saadaval mitmetes poodides: Biomarket, Kaubamaja, Looduspere, Maxima, Marx&Spencer, Prisma, Selver, Solaris, Stockmann.

Tunnusta eestimaist toodet. Eestis on ainsana saanud õiglase kaubanduse märgistuse Chocolala šokolaad ja Hiiumaal on vald, mis on Eesti esimene õiglase kaubanduse omavalitsus.

Ole uuenduslik ja leia selliseid tooteid, mis parandavad tootjate heaolu. MTÜ Mondo korraldab tuleval kolmapäeval kell 17:30-20:00 Keenia, Ghana, Uganda ja Afganistani naiste valmistatud käsitöö müügi Mondo maailmahariduskeskuses Telliskivi Loomelinnakus. Käsitöölised, peamiselt naised ja erivajadustega noored, saavad oma töö eest õiglast tasu. Lisaks toetab Mondo nende koondumist ühistutesse ning paremate töötingimuste loomist.

Räägi õiglasest kaubandusest oma kolleegidele, sõpradele ja tuttavatele, et teadmised kujuneksid harjumusteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles