Poekett: vaheseintega eraldamine nõuaks ligi kahe miljoni eurost investeeringut

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poeketi arvutus: piiratud alade teenindamiseks oleks täiendavalt vaja kulutada umbes 2,5-2,8 miljonit eurot aastas.
Poeketi arvutus: piiratud alade teenindamiseks oleks täiendavalt vaja kulutada umbes 2,5-2,8 miljonit eurot aastas. Foto: Dmitri Kotjuh

Riigi nõue viinaosakondede ehitamiseks läheb osadele toidukauplustele kalliks maksma, nimelt ETK jaeketi piiratud alade teenindamiseks oleks täiendavalt vaja kulutada umbes 2,5-2,8 miljonit eurot aastas.

«Meie esmased kalkulatsioonid näitavad, et ETK Grupi poodides nõuaks täna juba niigi muust kaubast eraldi asetsevate alkohoolsete toodete täiendavalt vaheseintega eraldamine ligi kahe miljoni eurost investeeringut,» sõnas ETK Grupi kommunikatsioonijuht Ivo Rull ja lisas, et täiendavatesse turvaseadmetesse tuleks investeerida ligi üks miljon eurot.

Ta lausus, et kuna küsitavat efekti andvate muudatuste tegemine on äärmiselt kulukas, on ETK vaheseinte ehitamise nõude vastu. «Piiratud alade teenindamiseks oleks täiendavalt vaja kulutada umbes 2,5-2,8 miljonit eurot aastas,» sõnas Rull.

Ivo Rull märkis, et Kaupmeeste Liit olnud pidevalt seisukohal, et alkoholi müügiala eraldamine vaheseintega ei piira otseselt alkoholi kättesaadavust, küll aga asetaks selline nõue ühe osa müügiahelast selgelt väga koormavasse olukorda ja lisaks kogu tarneahelasse uued kuluartiklid, seega on Kaupmeeste Liidu hinnangul antud meede ebaproportsionaalselt koormav võrreldes võimaliku saavutatava efektiga.

ETK Grupi kommunikatsioonijuht ütles, et poekett toetab riigi üldist suundumust elanike alkoholitarbimise vähendamiseks. «Riigijuhtidel tuleks hakata tegema rohkem tööd alkoholi tarbimist sisuliselt vähendavate mehhanismide loomiseks, näiteks maksusoodustused spordi- ja vabaaja veetmiseks, rahvaspordi toetamine ja muu selline,» märkis Rull ja lisas, et nad on valmis riigi esindajatega esimesel võimalusel kohtuma ja arutama, kuidas vaheseinte ehitamise asemel saaks selle rahaga rahvatervise seisukohalt suurema efektiga tegevusi ette võtta.

Ivo Rulli sõnul on kurb tõdeda, et eile avalikustatud alkoholiseaduse muutmise seaduse eelnõus pole sotsiaalministeerium arvestanud neile Kaupmeeste Liidu poolt viimastel aastatel korduvalt saadetud seisukohti alkoholipoliitika valdkonnas.

«Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski poolt kooskõlastusringile saadetud alkoholiseaduse muutmise eelnõu seaduseks saamisel oleksid  suurimad kaotajad just eestimaised ettevõtted,» lausus Rull ja tõdes, et eriti väikepoodnikud maakohtades, kellel paljudel pole vahendeid, et taoline muudatus kinni maksta. «Võitjateks aga oleksid suured välismaised jaeketid, kellel on väiksem arv suuri kauplusi, kus muudatust teostada oleks lihtsam,» arvas ta.

Kokkuvõtteks sõnas ta, et taoline regulatsioon sunniks maapiirkondadest lahkuma lisaks pankadele ja postile ka suurt osa kaubandusest. «Raske uskuda, et veelgi keerulisemaks muudetav maainimeste elu nende alkoholitarbimist vähendaks, pigem on karta vastupidist,» nentis Rull.

ETK Gruppi kuuluvad Maksimarket, Konsum ning A ja O toidukauplused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles