Briti ülikoolide õppemaks kolmekordistub

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üliõpilased Cambridge ülikooli lõputseremoonial.
Üliõpilased Cambridge ülikooli lõputseremoonial. Foto: SCANPIX

Suurbritanniassse õppima asumist plaanivad eestimaalased peavad arvestama, et kui praegu on Inglismaa ülikoolides kehtestatud ühtne õppemaks 3290 naela (58 500 krooni) aastas, siis 2012. aastast tõuseb see 6000-9000 naelani (160 000 krooni).

Uue plaanitava korra kohaselt  võiks kõrgeimat, 9000 naelast määra rakendada nendele ülikoolidele, kes pakuvad vaesematele tudengitele eraldi toetussüsteeme, kirjutab BBC.

Senini pidid sellist õppemaksu tasuma väljaspoolt Euroopa Liitu  õppima asuvad tudengid. Uue korra kohaselt kerkib välistudengite õppemaks samuti.

Briti ülikoolides õppijatel on võimalik õpingute finantseerimiseks võtta laenu. Erinevalt Eestist katab sealne õppelaen kogu õppemaksu ning laenuvõtjal ei pea olema käendajaid. Tagasi tuleb õppelaenu hakata maksma siis, kui pärast tööle asumist aastane sissetulek ulatub teatud tasemele. Brittidel on see 15 000 naela (267 000 krooni) aastas. Mõned aastad tagasi diferentseeriti seda summat vastavalt tudengite päritolumaale. Eestist pärit tudengid peaksid hakkama laenu tagasi maksma, kui nende aastane sissetulek ületab 9000 naela (160 000 krooni, mis teeb kuupalgaks 13 330 krooni).

Briti ülikoolid kergitasid õppemaksu varasemalt 1500 naelalt 3000ni neli aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles