Tartu linnapea: uus eelnõu soosib alkoturismi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnapea Urmas Klaasi arvates soosiks napsumüügi piirang söögikohtades nö alkoturismi.
Tartu linnapea Urmas Klaasi arvates soosiks napsumüügi piirang söögikohtades nö alkoturismi. Foto: Margus Ansu

Uus alkoholiseaduse eelnõu annab omavalitsustele õiguse piirata söögikohtades alkoholimüügi aega, kuid Tartu abilinnapea  Urmas Klaasi arvates soosib see säte alkoturismi.

Kuni 2008. aastani oli omavalitsustel õigus piirata alkoholimüügi aegu söögikohtades, nüüd plaanib riik selle võimaluse tagasi anda. Postimees uuris, kas Tartus on mõni selline piirkond, kus oleks avaliku korra tagamise huvides vaja sellist sätet rakendada.

«Olen arvamusel, et Eesti riigis peab valitsema üks ja üleriigiline alkoholipoliitika. Eestis ei saa olla omavalitsuslikku alkoholipoliitikat, nagu ka korrakaitseseadus kehtib meil üle riigi ühtemoodi,» vastas Tartu linnapea Urmas Klaas päringule. Ta lisas, et sellised üldistatud keelud, kui neid üleüldse rakendada, peavad olema omavalitsuste ülesed.

«Selline praktika (las iga omavalitsus ise otsustab) soodustab alkoholiturismi. Seda kõike oleme ju varem näinud ja kogenud: kui kodu lähedal baaris tarbida ei saa, siis sõidetakse lihtsalt naaberomavalitsuses asuvasse baari,» on Klaas veendunud. Tartu linnapea usub, et selline käitumine ei ole sotsiaalministeeriumi  ega ka seaduseandja eesmärk. Ta toonitas, et toitlustusasutustes alkoholimüügi piirangu eesmärki  ja piirangu kehtestamise ulatust tuleb kindlasti täpsustada. Omavalitsustel peaks olema õigus ja võimalus piirata üksikjuhtumit, riigi tasandil aga peavad kehtima ühtsed põhimõtted ja üks alkoholipoliitika.

«Eesmärk alkoholipoliitikat korrastada on üllas, kuid praegu kavandatav omavalitsuslik alkoholipoliitika ei pruugi täita alkoholipoliitika rohelise raamatu eesmärke,» on Klaas veendunud.

Alkoholi müügiaja piiramiseks on omavalitsustel ka praegu olemas võimalus, kuid see on väidetavalt juriidiliselt keerukam ja on nö taskukohane vaid mõnele Eesti suuremale linnale. Nimelt saab KOV kehtestada majandustegevuse piiranguid. Just nii otsustas avaliku korra ja öörahu probleemi lahendada pealinn. Tallinna linnavalitsus võttis vastu korralduse, millega kehtestatakse kümnele vanalinnas tegutsevale meelelahutuskohale ja neid pidavatele isikutele majandustegevuse piirangud.

Asukohapõhiselt piiratakse alkoholiga kauplemise aega järgnevalt: tööpäevadele eelnevatel öödel kella keskööst kella viieni hommikul ja puhkepäevadele eelnevatel öödel kella ühest öösel kuni kella viieni hommikul. Teiseks piiratakse konkreetsete isikute majandustegevust ja peatatakse ajaliselt tund hiljem majandustegevus osaliselt – piiratakse ettevõtjate kaubandustegevust toitlustamise tegevusalal ja peatatakse meelelahutusprogrammi pakkumine nn Bermuda piirkonna müügikohtades. Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu sõnul on Tallinn nende ettevõtjatega korduvalt koos istunud, pakkunud neile võimalusi, kuidas viia oma majandustegevus selliseks, et teised selle piirkonna asukad oleksid rahul. «Aga see olukord, mis seal täna on, ei vasta sellele, mida ühiskond ootab,» ütles abilinnapea.

Majandustegevuse piirang Tallinna kesklinna teatud piirkonnas kehtib 1. novembrist 20. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles