Uus eelnõu: panga pankroti korral raha kiiremini tagasi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Valitsus kiitis täna heaks tagatisfondi seaduse muutmise eelnõu, millega tahetakse lühendada panga pankroti korral hoiuste tagasimaksmise tähtaega seitsme tööpäevani.

Praegu tuleb krediidiasutuse maksejõuetuse puhul hoiustajatele hüvitised välja maksta 20 tööpäeva jooksul, edaspidi tuleb seda teha seitsme tööpäeva jooksul, teatas rahandusministeerium.

Eelnõu seab pankadele täpsema kohustuse anda hoiustajatele teavet nende hoiuste tagamise kohta: hoiustajale tuleb esitada konto väljavõttel personaalne teave, millised tema hoiustest on tagatud ning millised mitte.

Tagamisele kuuluvad üksnes eraisikute ja tavaliste äriühingute hoiuseid, aga mitte teiste finantsasutuste hoiused, näiteks tarbimislaene väljastavate ettevõtjate hoiused.

Jätkuvalt tagatakse hoius koos intressidega kuni 100 000 euro ulatuses iga hoiustaja kohta ühes krediidiasutuses. See põhimõte ei muutu, teatas ministeerium.

Täiendavalt näeb eelnõu ette elamukinnisvara müünud isikule müügist saadud raha tagamist kuni 50 000 euro ulatuses. See raha tagatakse kuue kuu jooksul pärast ostu-müügitehingu raha laekumist.

Küll aga ei kuulu ministeeriumi teatel enam tagamisele riskipreemiaga investeerimishoius, kus algsena investeeritud summat ei pruugi täies ulatuses enam tagasi saada.

Eelnõu heakskiitmisel riigikogus hakkavad pankade osamaksed tagatisfondi osaliselt sõltuma pankade riskiastmest. Oma tegevuses rohkem riski võtvate pankade jaoks võivad osamaksed mõnevõrra suureneda, teatas ministeerium.

Samuti sätestab eelnõu erakorraliste maksete kehtestamise võimaluse, mis on ministeeriumi teatel mõeldud juhuks, kui hoiuste tagamise fondi juba kogutud raha osutub hüvitisjuhtumi tekkimisel ebapiisavaks.

Pangad teevad tagatisfondile ettemakseid. Praegu on fondis 206 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles