Telekokk soovitab: kümme soodsat supertoitu

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jamie Oliver.
Jamie Oliver. Foto: Dominic Lipinski

Et hoida end aktiivsena terve päeva vältel, soovitab Oliver toitumiskavasse lisada hulgaliselt puu- ja juurvilju, täisteratooteid, tervislikke valke ning aeg-ajalt ka pisut järeleandmist.

«Hea toit peab olema värvikas, isuäratav ja mis kõige tähtsam – lõbus,» kirjutab Jamie Oliver oma uues raamatus «Everyday Super Food» (Igapäevane supertoit).

Oliver lisab, et ka väikeste asenduste tegemine toitumises võib kaasa tuua suure muutuse ning asendused pole üldse rasked ega aeganõudvad – näiteks tasub leiva ja pasta puhul eelistada täisteratooteid, vahendab news.com.au.

Jamie Oliveri lemmikud supertoidud, mis annavad palju energiat ning elujõudu, on järgmised:

Kabatšokk. «See annab toidule mitmekülgse ja hiilgava maitse,» ütles Oliver. Lisaks on kabatšokk suur A-vitamiini allikas, mis on oluline immuunsüsteemi tugevdamiseks.

Munad. Vaid kaks muna päevas annavad Oliveri sõnul organismile vajaliku B12-vitamiini taseme, mis aitab kehal toota punaseid vereliblesid ning hoiab meid tegusana.

Seened. «Seened on heaks B-vitamiini allikaks, mis aitavad meie ainevahetusel hästi funktsioneerida, et saaksime toidust saadavat energiat maksimaalselt kasutada,» lisas Oliver.

Chia seemned. Need pole pelgalt heaks valguallikaks, vaid sisaldavad ka rohkelt magneesiumi, mis hoiab luud ja hambad tugevana. Seemneid on Oliveri sõnul hea visata ka smuutide sisse.

Kaerahelbed. «Kaerahelbed täidavad hästi kõhtu ning keha kasutab neid n.-ö. aeglase kütusena, seega on need hommikul heaks alguseks,» ütles Oliver. Lisaks on need heaks mineraalide- ja magneesiumiallikaks.

Krevetid. Ka krevettides on väga kõrge B12-vitamiini tase, mis täidab keha energiaga ning aitab ainevahetusel ja närvisüsteemil hästi toimida.

Maguskartul ehk bataat. Oliveri raamatus on lausa viis maguskartulit sisaldavat retsepti. Ka bataadi puhul on tegu hea vitamiiniallikaga.

Datlid. «Neist magusamat puuvilja on raske leida,» ütles Oliver, ent tegu on vaid väga hea ja tervisliku energiapommiga, millest kokk armastab koos seemnetega vormida energiapallikesi.

Seemned. Olgu tegu kõrvitsa- või päevalilleseemnetega, Oliver kiidab neid kui head valguallikat taimetoitlasele. Lisaks on neid mõnus smuutide sisse lisada.

Sardiinid. «Inimesed kipuvad neid vältima kahtlase maitse poolest, kuid see on viga, sest neis on palju omega-3 rasvhappeid, hunnik vitamiine ja mineraale,» kirjeldas Oliver.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles