Iirimaa kaotab käibelt ühe- ja kahesendised

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Iirimaa keskpank on otsustanud lõpetada ühe- ja kahesendiste valmistamise, mistõttu hakatakse kogu riigis hindu ümardama.

Praegustel andmetel on Euroopas ringluses üle 30 miljardi ühesendise ning üle 23 miljardi kahesendise, millega pole inimestel suurt midagi peale hakata, vahendab Guardian. Ühe- ja kahesendised on liiga väikse väärtusega, et nende eest midagi reaalselt osta saaks. Inimesed tegelikult ei vajagi neid, juhul kui nad ei soovi täpset raha anda – väikeste sentide asemel kogutakse pigem suuremaid ja makstakse nendega. Lisaks maksab näiteks ühesendiste tootmine Iirimaal omakorda 1,7 senti iga ühesendise pealt.

Iirimaal on plaanis hakata ümardama ühe ja kahega lõppevaid summasid täisarvuks ning kolme või neljaga lõppevad summad ümardatakse viieni. Samamoodi toimitakse ka seitsme, kaheksa ja üheksaga lõppevate summade puhul – ümardatakse vastavalt väiksemaks või suuremaks. Ühe- ja kahesendised jäävad sellegipoolest seaduslikuks maksevahendiks, kuid vahetusrahaga koos neid enam tagasi ei anta, juhul kui isik seda spetsiaalselt ei küsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles